Ilie Năstase, umilit de statul român. Ce pensie primește fostul lider mondial din tenis

Pe 23 august 1973, Ilie Năstase devenea primul lider mondial din tenisul masculin, clasamentul ATP. Astăzi, la 50 de ani distanță, marele sportiv a rememorat acele vremuri de glorie. 

23 aug. 2023, 14:34
Ilie Năstase, umilit de statul român. Ce pensie primește fostul lider mondial din tenis
Ilie Năstase i-a cerut statuie şi muzeu lui Nicușor Dan

Ilie Năstase a vorbit despre cariera sa strălucitoare într-un interviu acordat pentru Agerpres.

„Toţi care au venit la mine în casă şi vedeau premiul ăla îmi spuneau: ‘Haideţi, domnule, că aţi aranjat cu ăia să vă dea premiul pe 23 august, de ziua României’. Nimeni nu credea că tocmai atunci s-a întâmplat”, a comentat Ilie Năstase.

Ilie Năstase este recunoscut drept cel mai mare tenismen român din istorie. A câștigat peste 100 de turnee, însă doar 64 i-au fost recunoscute. Restul au fost cucerite înainte de înființarea ATP, organizația mondială a jucătorilor protesioniști.

Fostul lider ATP a povestit cum s-a apucat de tenis.

„Eu am avut noroc că m-am născut pe Progresul, acolo la BNR, şi în fiecare zi când erau meciuri acolo mă duceam, la 30 de metri de acasă până la terenuri, şi mă uitam. Eu m-am uitat foarte mult la tenis până să încep să joc. Şi cel mai bun antrenor al meu a fost peretele, pentru că jucam la perete. Pentru că dacă nu o dai bine în perete, trebuie să alergi după ea în spate, şi aşa eram concentrat să dau bine în perete ca să-mi vină mingea înapoi”, a declarat Năstase.

Amintiri frumoase pentru nonconformistul Ilie Năstase

Ilie Năstase a avut o viață pline de satisfacții.

„Nu ştiu dacă au trecut repede, toate trec repede, şi 100 de ani vor trece la fel de repede, şi 150 la fel. Important este că au trecut frumos, cu amintiri frumoase.

Ştii că există melodia aia a lui Sinatra… Am avut câteva regrete, dar nu vreau să le menţionez. Aşa şi eu, am avut şi eu câteva regrete, dar la ce ar servi acum?”, a comentat Ilie Năstase.

Câți bani primește Ilie Năstase de la statul român în 2023

Nasty primește o sumă infimă de la statul român, în ciuda performanțelor sale remarcabile.

„Nu am fost răsplătit, nu am primit nici măcar felicitări. Eu am fost răsplătit cu o pensie de militar de 1.435 de lei pe lună. Asta este răsplata pe care eu o primesc in fiecare lună. Dar să ştiţi că nu mă aşteptam să mă răsplătească cu nimic, dar dacă tot dau la alţii, şi dau serios pensiile astea speciale… L-am auzit pe unul care spunea că eu am pensie specială… Dacă a mea este pensie specială, alea cu adevărat speciale cum dracu’ sunt, cât or primi ăia?”, a mai precizat Năstase.