Ilie Sârbu: Avem o uşă deschisă la UDMR – protocolul semnat în 2012 VIDEO

Liderul grupului senatorial al PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că Biroul Permanent Naţional al PSD şi-a dat acordul pentru începerea de discuţii cu UDMR, în cazul în care PNL îşi oficializează intenţia de a părăsi coaliţia guvernamentală. Sârbu a menţionat că punctul de plecare al negocierilor ar putea fi protocolul din 2012 prin care USL se angaja să coopteze Uniunea la guvernare, însă nu a exclus ca să existe şi noi propuneri în viitorul protocol.

RomaniaTV.net
25 feb. 2014, 10:14
Ilie Sârbu: Avem o uşă deschisă la UDMR – protocolul semnat în 2012 VIDEO

Ilie Sârbu a amintit că, în decembrie 2012, a existat un protocol semnat de către Victor Ponta, Crin Antonescu şi Kelemen Hunor prin care primii doi se angajau ca în seara de după câştigarea alegerilor cu o majoritate absolută de către USL să fie anunţată şi cooptarea la guvernare a Uniunii. Acest lucru s-a întâmplat însă UDMR nu a mai fost invitată să facă parte din guvernul Ponta II ca urmare a opoziţiei hotărâte a lui Crin Antonescu.

„Era vorba de cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar. Deci miniştri în Guvern. Dacă protocolul de atunci nu mai este susuţinut acum de către UDMR, probabil se va renegocia”, a declarat Ilie Sârbu amintind că, potrivit textului elaborat în 2012, Uniunii i-ar fi revenit două portofolii.

Citeşte şi: 

Întâlnire de ultimă oră la Guvern: Minorităţile au decis să susţină USD

Întrebat dacă a avut vreo întâlnire până acum între reprezentanţii USD şi cei ai UDMR legată de constituirea unei alte majorităţi în Parlament, Sârbu a negat. „Până ieri, la Biroul Permanent Naţional, nu. La şedinţă s-a dat doar acordul să se discute cu UDMR. Până nu se ia o decizie clară a PNL, nu se pot începe discuţiile şi împărţi posturi”, a spus Ilie Sârbu.

Acesta a arătat că PSD este dispus să discute propuneri suplimentare ale UDMR, însă acest lucru nu înseamnă neapărat şi satisfacerea lor. „Noi putem face Guvernul şi fără UDMR. Avem o fragilă, dar este”, a spus Sârbu. Pesedistul a dat asigurări că, dacă se va ajunge la un acord, noul protocol poate relua prevederile celui din 2012 sau poate avea o nouă formă. „Oricum va fi un nou protocol. Noi ne-am referit la protocolul din 2012, în ideea în care noi aveam o uşă deschisă la UDMR”, a spus Sârbu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că, atât timp cât există USL, UDMR nu are cum să primească o invitaţie să intre la guvernare, scrie Agerpres.

„Nu am primit nicio invitaţie, este mult prea devreme. Există USL, cât există USL sunt în familie, au nişte probleme familiale, trebuie să le rezolve, nu avem de ce să fim invitaţi în acest moment. Sper că foarte repede USL va găsi o soluţie ca să meargă mai departe şi să avem un Guvern care să meargă mai departe aşa cum au fost votaţi, ei nu au fost votaţi să guverneze doar un an sau doi. Nu mă grăbesc, nu mă bag în certurile lor”, a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă UDMR a fost invitată să intre la guvernare.