Iliescu, despre acordul Băsescu-Ponta: E o chestie pur formală, pentru a linişti puţin apele

Ion Iliescu a declrat, miercuri, că documentul de colaborare instituţională dintre preşedinte şi primul ministru nu era necesar, dar a fost semnat "pentru a linişti apele". În ceea ce priveşte componenţa viitorului Guvern, Iliescu a spus că "nu prea s-a întâmplat ca şeful statului să intervină să schimbe echipa premierilor".

RomaniaTV.net
19 dec. 2012, 12:57
Iliescu, despre acordul Băsescu-Ponta: E o chestie pur formală, pentru a linişti puţin apele

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede că actualul şef al statului nu va avea nicio obiecţie cu privire la numele miniştrilor care îşi vor lua în primire portofoliile în noul Guvern. Despre componenţa noului cabinet Ponta, Iliescu a declarat: „Nu vreau să dau calificative. Este răspunderea premierului, împreună cu cei care conlucrează. Şi, în plus, mai este şi o alianţă din care a emanat această structură a Guvernului. Sper să fie oamenii potriviţi.

În mod firesc, este răspunderea premierului, care îşi formează echipa. Nu trebuie să îi dea aviz preşedintele. Premierul îşi asumă această răspundere, în faţa Parlamentului. Nu prea s-a întâmplat ca şeful statului să intervină să schimbe echipa premierilor„.

Ion Iliescu s-a referit şi la documentul de colaborare instituţională semnat între preşedinte de premier: „Nu era nevoie de acest document, dar e o chestie pur formală, probabil pentru a linişti puţin apele. Înţeleg că domnul Băsescu s-a şi prezentat cu acest document la structurile europene, ca să arate că a găsit calea înţelegerii şi convieţuirii. Sunt lucruri fireşti. Este un angajament reciproc, ca să respecte termenii constituţionali.

Traian Băsescu era obligat să-l desemneze pe Victor Ponta prim-ministru. Când există o majoritate parlamentară clară, n-avea cum preşedintele să nu accepte această nominalizare„, a mai spus Ion Iliescu.