Iliescu: România un paradox-ţară săracă şi cu scădere de populaţie

Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine că este nevoie de o coroborare mai bună a politicilor economice cu cele sociale pentru a stopa declinul democrafic. Necesitatea este dovedită de faptul că un stat sărac ca România a înregistrat o scădere consistentă a populaţiei, deşi pe plan mondial ţările sărace înregistrează cele mai consistente creşteri demografice.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 13:09
Iliescu: România un paradox-ţară săracă şi cu scădere de populaţie

Iliescu a observat că descreşterea de la 22 milioane de români la 19 milioane este conformă cu tendinţa care caracterizează în general statele europene. „Ţările dezvoltate nu pot stopa procesul, ţări bine aşezate din punct de vedere economic au avut rate mici de creştere demografică sau chiar de descreştere”, a declarat Iliescu la Romania TV.

Însă situaţia României este atipică deoarece procesul a început în anii 90, concomitent cu pauperizarea populaţiei, deşi ţările sărace au un spor demografic consistent. „România prezenta un contrast: era şi ţară săracă şi ţară cu scădere a populaţiei. Ăsta este paradoxul nostru”, a constat fostul şef al statului.

Acesta susţine că este nevoie de relansarea statului social ca soluţie de diminuare a scăderii sau chiar de reluare a creşterii. „Este necesitatea îmbinării politicilor economice cu statul social”, a spus Iliescu.

Preşedintele PRM, C.V. Tudor, sociolog de profesie, s-a declarat dezamăgit de situaţia relevată de recensământ. „Ne consideram o mică mare putere în Europa şi iată că am coborât sub pragu psihologic de 20.000.000”, a comentat C.V. Tudor.

Sociologul Vasile Dâncu susţine că soluţia la această problemă este o creştere economică susţinută care să facă din România o ţară atractivă pentru emigraţie, în special din Republica Moldova. „Dacă vom reuşi să avem o societate echilibrată, sănătoasă, dacă reuşim să avem o ţară atractivă putem recupera măcar o parte din ceea ce am pierdut”, a spus Dâncu.