Iluzie optică. Poţi să găseşti vulpea din imagine?

O banală fotografie realizată de un artist în timpul unei plimbări printr-o pădure s-a transformat într-o iluzie optică fabuloasă. Imaginea ascunde o vulpe, dar puţine perechi de ochi reuşesc să o perceapă.

07 feb. 2022, 08:30

Iluzie optică vulpe. În plimbarea sa prin pădure, fotograful indian Abhinav Garg a zărit o vulpe pe care a vrut s-o imortalizeze. Blana sa, însă, reprezintă un camuflaj perfect, astfel încât puţini ochi o pot vedea din prima.

O senzaţională iluzie optică cu o vulpe a suscitat interesul internauţilor

Iubitor de natură, indianul nu ratează nicio ocazie să imortalizeze frumusețile din jur. Fotografia cu vulpea este realizată în Jhalana Leopard Park din vestul orașului Jaipur. Era luna octombrie, așa că parcul era plin de vegetație uscată și frunze căzute.

Printre pietre, frunze uscate și iarbă ofilită, animalul este perfect camuflat, căci blana lui roșcată se confundă ușor cu decorul tomnatic din natură.

Citeste si Iluzie optică. Poţi să descoperi câinele din imagine? Doar 1% dintre cei care privesc fotografia văd patrupedul

Încântat de ceea ce a reușit să surprindă, Garg a publicat fotografia pe internet și, în scurt timp, imaginea s-a transformat într-o iluzie de senzație. Mulți au încercat să depisteze vulpea, dar foarte puțini au reușit să o depisteze din prima.

Găseşte leopardul din imagine

Tot fotograful Abhinav Garg este autorul unei alte imagini senzaţionale. Aflat în munții Aravali din Jaipur (statul indian Rajahstan), bărbatul a observat un leopard în toată splendoarea sa.

Fotograful a surprins felina chiar în timp ce aceasta se odihnea pe pământ. Leopardul, perfect camuflat în mediu, se lasă foarte greu descoperit în poză. Nici măcar cei cu ochi de vultur nu au găsit-o imediat.

Este cel mai bine camuflat animal pe care l-am văzut vreodată”, a dezvăluit fotograful.

Citeste si Broască sau cal? Această iluzie optică a împărţit internetul în două

Ce sunt iluziile optice

Iluziile optice sunt erori ale percepției vizuale, care constau în discrepanțe între realitatea stimulilor cu care intrăm în contact și ceea ce vedem. Cu alte cuvinte, ochii și creierul percep o imagine deformată a realității, care nu respectă trăsăturile fizice ale stimulului, tridimensionalitatea sau alte legi ale fizicii.

La crearea acestor iluzii contribuie mai mulți factori:

  • aspectele fizice ale stimulului vizual (cantitatea de lumină, culorile, dacă obiectul este sau nu în mișcare etc.)
  • subiectivitatea (așteptările, experiența anterioară) celui care privește o imagine
  • contextul – o persoană cu o înălțime medie ni se va părea mai înaltă atunci când se află în mijlocul unor oameni mici de statură și mai scundă atunci când e în preajma unor oameni foarte înalți