Imagine ciudată pe Planeta Roşie: Roverul Opportunity a fotografiat „afinele” marţiene FOTO

Roverul Opportunity de la NASA a fotografiat o zonă ciudată de pe Marte, plină de formaţiuni stâncoase bizare, sferice.

RomaniaTV.net
17 sept. 2012, 19:36
Imagine ciudată pe Planeta Roşie: Roverul Opportunity a fotografiat „afinele” marţiene FOTO

Noua fotografie arată zona Kirkwood acoperită de formaţiunile sferice, care încă nu pot fi explicate de cercetători. Formaţiunile par a fi similare cu „afinele” marţiene – adică formaţiunile sferice bogate în fier, observate pentru prima oară de Opportunity în 2004.

„Este una din cele mai extraordinare fotografii ale misiunii”, a declarat Steve Squyres de la Universitatea Cornell din SUA, principalul investigator al misiunii Opportunity. „Kirkwood este plină de astfel de obiect mici sferice. Bineînţeles, ne-am gândit imediat la „afine”, dar aici este ceva diferit. Nu am văzut niciodată o acumulare atât de densă a formaţiunilor sferice pe Marte„, a mai spus el.

Noua fotografie este de fapt un mozaic de patru imagini realizate de aparatul foto de pe braţul robotic al roverului Opportunity.

Opportunity explorează în prezent un loc cunoscut drept Cape York, din apropierea craterului marţian Endeavour. Opportunity este unul din cele două rovere NASA de mărimea unei maşinuţe de golf care a asolizat pe Planeta Roşie în ianuarie 2004 (Spirit este celălalt rover) pentru a explora diverse situri.

Roverele alimentate cu energie solară erau construite pentru a dura 90 de zile pe Marte, însă amândouă au supravieţuit ani de zile. Spirit a încetat să mai comunice cu Terra în 2010, însă Opportunity încă mai funcţionează şi face noi descoperiri.