Imaginea dezolantă a oraşului Lîman, eliberat de ucraineni după ce fusese ocupat de ruşi. Pustietatea fantomatică sumbră învăluie localitatea care număra peste 20.000 de locuitori înainte de invazie. GALERIE FOTO şi VIDEO

Soldați ruși morți pe marginea drumului, obiecte personale și tot felul de echipamente deteriorate abandonate - este imaginea dezolantă a oraşului ucrainean Lîman, eliberat de trupele ucrainene după ce fusese ocupat de armata lui Putin.

06 oct. 2022, 00:06

Un reportaj BBC arată devastarea lăsată în urmă de ruși după retragerea din Lîman, un oraș care număra aproximativ 20.000 de suflete înainte ca Putin să atace Ucraina, în data de 24 februarie.

Pustietate fantomatică într-un oraş care număra peste 20.000 de locuitori înainte de invazie

Ucraina își recuperează teritorii, însă printre ruine victoria poate părea sumbră. De-a lungul drumului sunt dovezile costului uman al înfrângerii Rusiei. Trupurile unor soldați morţi încă zac în locurile în care au fost seceraţi”, relatează corespondenta BBC.

Voluntarii ucraineni veghează morții Rusiei, încercând să ajute la identificarea rămășițelor. Soldați necunoscuți în războiul lui Vladimir Putin, lăsați în urmă când forțele sale s-au retras. Odată ei erau soțul cuiva sau fiul cuiva”, mai spune jurnalistul BBC.

Imaginea dezolantă a oraşului Lîman

Imaginea se mută apoi pe un roman pentru adolescenți de pe vremea Uniunii Sovietice cu titlul „Biblioteca Aventurilor”. Alături de această carte, pot fi văzute numeroase obiecte personale și echipamente pe care soldații ruși le-au lăsat în urmă în timp ce încercau să scape din Lîman. Minele abia vizibile sunt o altă „moștenire” lăsată în urmă de armata rusă în Lîman.

Între timp, voluntari ucraineni ridică trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși pentru a le îngropa.

Aici sunt dovezi nu doar ale luptelor, ci și ale tentativei disperate a trupelor rusești să scape”, mai spune jurnalista de la BBC, arătând înspre un morman de obiecte abandonate de soldații lui Putin.

Citeste si Regele Charles al III-lea ar putea sta doar patru ani pe tron. Previziune sumbră pentru monarh

Ceea ce s-a întâmplat aici nu a fost doar o înfrângere pentru președintele Putin, a fost o umilire completă. El a spus că acestea vor fi ale Rusiei pentru totdeauna. Păi uitându-ne aici în jur îți faci o imagine foarte diferită”, subliniază jurnalista britanică.

La doar o zi după ceremonia organizată la Moscova pentru a formaliza anexarea la Rusia a teritoriilor controlate de forțele de invazie în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, orașul Lîman era eliberat de Ucraina. Soldaţii ruşi s-au retras din această regiune după ce, rând pe rând, toate rutele de aprovizionare le-au fost tăiate de armata ucraineană.

Susținători ai lui Vladimir Putin au criticat dur retragerea armatei dintr-un oraș din Ucraina, la o zi după ce președintele rus a afirmat că a anexat regiunea.

Într-o postare pe Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că liderii militari ruși au „acoperit” un general „incompetent” care ar trebui „trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”, potrivit The New York Times.

Citeste si Primul soldat rus care s-a predat în cadrul programului „Vreau să trăiesc” rupe tăcerea: „Am căutat cum să mă predau ca să nu fiu ucis”