Primul soldat rus care s-a predat în cadrul programului „Vreau să trăiesc” rupe tăcerea: „Am căutat cum să mă predau ca să nu fiu ucis”

Un tânăr de 26 de ani a devenit primul mobilizat rus în baza decretului din data de 21 septembrie care s-a predat autorităților ucrainene.

05 oct. 2022, 23:42
Primul soldat rus care s-a predat în cadrul programului „Vreau să trăiesc” rupe tăcerea: „Am căutat cum să mă predau ca să nu fiu ucis”

Mihail Kulikov, un tânăr din orașul Orsk, regiunea Orenburg, a decis să nu lupte în războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și să se predea autorităților ucrainene în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”.

Este vorba de primul caz constatat de la decretarea ordinului de mobilizare parțială în Rusia, scrie „Zerkalo Nedeli”, care citează Centrul de Coordonare a situației prizonierilor de război.

Potrivit autorităților ucrainene, Mihail Kulikov a fost trimis la război în doar cinci zile de la primirea citației de încorporare.

„Înainte de a merge la controlul medical, am căutat pe Google cum pot să mă predau pentru a nu fi ucis. Am găsit pe Telegram canalul >, care este un program de stat al Ucrainei. Am găsit un număr de telefon acolo, am sunat și mi-au explicat ce să fac și cum anume, unde să mă duc și ce să spun ca să nu fiu ucis”, a declarat tânărul, potrivit Zn.ua.

Canalul TV Timpul Prezent, care are redacția la Praga, a realizat un reportaj în call center-ul ucrainean unde sunt primite apelurile destinate liniei speciale „Vreau să trăiesc”, pe care ucrainenii au deschis-o pentru soldații ruși care nu mai vor să lupte contra armatei ucrainene.

– Cartierul general de coordonare pentru prizonierii de război, vă ascult.

– Buna ziua! Sunt un recrutat din Rusia și nu voi lupta. Pot fi luat imediat prizonier, ca să nu lupt deloc? Și să pară că n-am ucis pe nimeni, pentru că nu plec nicăieri.

„Înțeleg, spune-mi, dacă nu omor pe nimeni…, nu o voi face deloc…. Nu voi fi atins?”.

Centrul „Vreau să trăiesc” dă asigurări că tuturor celor care se predau li se va garanta siguranța.

Acesta este unul dintre apelurile către call center-ul ucrainean „Vreau să trăiesc”, unde sunt redirecționate toate apelurile de la cetățenii Federației Ruse, care fie au fost deja mobilizați, fie pot fi mobilizați. Bărbații sună pentru a afla dacă este posibil să se predea, cum să o facă și dacă li se garantează siguranța.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Preşedinta PE face apel pentru ca ţările Europei să-i trimită tancuri lui Zelenski