Imagini de groază în Irak. Sute de cadavre au fost EXHUMATE din gropi comune

Autoritățile irakiene au exhumat deocamdată 597 de cadavre din gropi comune la Tikrit, în nordul Irakului, unde gruparea Statul Islamic (SI) este acuzată că a masacrat sute de recruți în urmă cu aproape un an, a anunțat, miercuri, guvernul irakian.

10 iun. 2015, 15:56

Aproximativ 600 de cadavre au fost exhumate din gropi comune, la Tikrit. ‘Rămășițele pământești a 597 de martiri din Speicher au fost exhumate’, a declarat ministrul pentru drepturile omului al Irakului, Mohammed al-Bayati, pentru presa de la Bagdad.

În iunie 2014, oameni armați ce aparțineau sau aveau legături cu gruparea extremistă sunită au răpit sute de tineri recruți, în special șiiți, reuniți în tabăra militară Speicher, în nordul Tikritului.

Apoi, aceștia au fost executați unul câte unul, potrivit imaginilor de propagandă difuzate de gruparea SI, imagini care au provocat groază și furie în rândurile comunității șiite, potrivit Agerpres.

Aceste imagini, ca și apelul ayatollahului Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate șiită din Irak, au contribuit în mare măsură la mobilizarea milițiilor șiite alături de forțele guvernamentale împotriva jihadiștilor suniți.

Citeşte şi Ucraina: Separatiştii susţin că au descoperit aproape 300 de cadavre de femei în regiunea Doneţk

Unele trupuri au fost aruncate în fluviul Tigru, care traversează Tikritul, însă majoritatea au fost îngropate în gropi comune în împrejurimi.

La presiunile familiilor recruților dați dispăruți, autoritățile irakiene au început să cerceteze siturile, după recucerirea, la 31 martie, a orașului Tikrit, bastionul fostului conducător Saddam Hussein.

Potrivit estimărilor, ‘masacrul de la Speicher’ s-ar fi soldat cu până la 1.700 de morți, ceea ce face din el unul dintre cele mai atroce comise de SI, grupare acuzată de crime împotriva umanității în regiunile aflate sub controlul său, în Irak și Siria.