Imagini fabuloase cu lărgirea plajelor la Eforie. Alertă cu bombă în Marea Neagră. Scafandrii militari au intervenit de urgenţă

Alertă cu bombă în Marea Neagră. Una dintre navele care trage nisip din Marea Neagră pentru a înnisipa apoi plaja de la Eforie a tras "pe ţeavă" un proiectil neexplodat. Se pare că este vorba despre o bombă din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

22 sept. 2022, 20:34

Alertă cu bombă în Marea Neagră. Scafandrii militari  au pornit către navă pentru a scoate proiectilul în siguranţă. Acesta a fost apoi detonat în siguranţă. Nava se afla destul de aproape de un dig unde s-au mai strâns mine şi proiectile.

Alertă cu bombă în Marea Neagră

Plaja din Eforie va fi extinsă cu 50 de hectare, în cadrul unui proiect de lărgire a plajelor pe litoral. Totodată două specii de scoici pe cale de dispariție vor fi relocate pentru a nu fi distruse. Patru milioane de metri cubi de nisip sunt scoase din largul mării.

Nisipul va fi depus în apele puţin adânci de lângă coastă. Lucrările au început în zona portului Belona și se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. Așadar vom avea 100-140 de metri de plajă până la linia apei, iar în acest moment, 80% din lucrare este gata.

Citeşte şi: O navă a României a lovit o mină în Marea Neagră. MApN anunţă că nu sunt victime

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a publicat imagini surprinse la Eforie, acolo unde se desfășoară operațiunea de extindere a plajelor.

Conform autorităților, au fost finalizate:

– șapte diguri cu o lungime totală de aproape 3 km, 6 dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarba de mare

– pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.

În acest moment, se lucrează la extinderea plajei și aducerea de nisip din largul mării. Plaja nouă va avea aproape cinci kilometri, iar zona destinată turiștilor se va extinde cu 100-140 de metri. Este de fapt doar zona care va fi vizibilă pentru că extinderea presupune și înnisiparea submersă. Plaja nouă va avea până la 280 de metri în plus dacă ținem cont de ambele zone.

Tot la Eforie se va demara un alt proiect pentru dezvoltarea biodiversității. În acest sens, a fost realizat un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%.