Imaginie inedite de pe Lună. Roverul chinez şi-a reluat activitatea VIDEO

Roverul chinez aflat pe faţa nevăzută a Lunii şi-a reluat explorarea după cinci zile de inactivitate.

RomaniaTV.net
10 ian. 2019, 17:29
Imaginie inedite de pe Lună. Roverul chinez şi-a reluat activitatea VIDEO

Micul robot motorizat chinez aflat pe faţa nevăzută a Lunii şi-a reluat joi activităţile după ce a fost în hibernare timp de cinci zile pentru a se proteja de frig, potrivit AFP.

„Siesta de după-masă a luat sfârşit, mă trezesc şi plec la drum”, a anunţat roverul Yutu-2 (Iepurele de jad 2) pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare Weibo.

Robotul a intrat în stand-by sâmbătă pentru a se proteja de temperaturile glaciale de pe faţa nevăzută a Lunii, potrivit programului de explorare lunară al Agenţiei Spaţiale Chineze (CNSA).

Roverul teleghidat cu o masă de 140 kilograme ar trebui să fotografieze modulul Chang’e 4 (botezat după numele zeiţei Lunii în mitologia chineză) care l-a adus pe suprafaţa satelitului natural al Terrei.

Echipat cu mai multe instrumente, în special germane şi suedeze, robotul are ca principal obiectiv desfăşurarea de studii referitoare la undele radio de frecvenţă joasă, resursele minerale sau cultura roşiilor şi a altor plante.

Este pentru a doua oară când agenţia asiatică trimite un rover care să exploreze Luna după micul robot motorizat Yutu (Iepurele de jad) în 2013. Acesta a rămas activ timp de 31 de luni pe faţa vizibilă a astrului.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul. Nicio sondă şi niciun modul de explorare nu a ajuns până acum pe faţa nevăzută, muntoasă şi accidentată, plină de cratere.