Imaginile apocaliptice surprinse înainte de producerea cutremurului din Turcia VIDEO

Păsările zburau haotic, câinii urlau! Au simțit animalele din Turcia și Siria cutremurul înainte de producerea lui? Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria creşte la peste 11.000 de morţi, 8.500 în Turcia şi 2.600 în Siria.

08 feb. 2023, 18:07
Imaginile apocaliptice surprinse înainte de producerea cutremurului din Turcia VIDEO

Imagini bizare înaintea valului de curemure din Turcia. Păsările zburau neregulat deasupra clădirilor acoperite cu zăpadă. Câinii urlau tare. Apoi, un cutremur devastator în Turcia și Siria a devastat clădiri și a ucis peste 5.000 de oameni, scrie The Washington Post.

Utilizatorii rețelelor de socializare au susținut că animalele se comportau ciudat chiar înainte de producerea cutremurului masiv de 7,8 grade, urmat de replici semnificative. Deși The Washington Post nu a putut verifica imediat filmările, ideea că animalele pot detecta cutremure puternice înaintea oamenilor este o teorie din cele mai vechi timpuri. Există cercetări științifice care o susțin.
În același mod în care mașinile seismologice pot capta tremurături nedetectabile pentru corpul uman, animalele pot simți micile șocuri care călătoresc prin Pământ cu câteva secunde înainte ca oamenii să simtă valurile puternice ale unui cutremur, spun oamenii de știință. S-ar putea chiar să le simtă înainte de a apărea primele mișcări, spun unii cercetători.

Echipa Romania TV, martoră la o minune în Turcia. O femeie a fost scoasă în viața de sub dărâmături, după mai bine de două zile de la marele cutremur. Dintre ruine încă se aud voci ale victimelor

Cum se explică comportamentul ciudat al animalelor înainte de producerea unui cutremur
Potrivit U.S. Geological Survey, comportamentul anormal al animalelor în secundele premergătoare unui cutremur se explică prin diferența dintre două forme de unde seismice. Undele primare sau P sunt primele care sunt emise de un cutremur, călătorind cu câteva mile pe secundă de la epicentru. Acestea sunt mai sesizabile pentru animale, spune USGS. Undele P sunt urmate de unde secundare mai puternice, sau unde S, care scutură solul într-o mișcare de rostogolire.

„Foarte puțini oameni observă unda P mai mică care se deplasează cel mai repede de la sursa cutremurului și ajunge înaintea undei S mai mari”, se arată în ghidul USGS. „Dar multe animale cu simțuri mai ascuțite sunt capabile să simtă unda P cu câteva secunde înainte de sosirea undei S”, mai arată ghidul.
Bilanţ oficial Turcia şi Siria: Peste 11.200 de morţi şi zeci de mii de răniţi după cutremurele devastatoare
Tremorurile inițiale, detectate și analizate de mașinile seismologice, sunt, de asemenea, folosite de sistemele de avertizare timpurie pentru a prognoza cutremure – de obicei cu mai puțin de un minut înainte. Dar pot animalele să simtă cutremure chiar mai devreme și mai bine decât mașinile moderne? În timp ce oamenii au observat sute de ani la rând animalele care par să detecteze cutremure cu câteva minute sau cu ore înainte de a lovi, știința este mai tulbure. Un cercetător spune că animalele pot simți cutremure chiar înainte de șocurile lor prealabile.

„Avem un indiciu foarte bun că animalele simt cu adevărat precursorii cutremurelor”, a declarat Martin Wikelski, director la Institutul Max Planck de Comportament Animal, care a condus un studiu pe acest subiect.

În studiul său revizuit de colegi, publicat în 2020, cercetătorii au atașat etichete electronice la vaci, câini și oi dintr-o fermă italiană pentru a le observa mișcările timp de câteva luni, când au fost detectate cutremure în apropiere.

Ei au descoperit că animalele erau neobișnuit de „superactive”, definite ca fiind în mișcare continuă timp de mai mult de 45 de minute, înainte de producerea a șapte dintre cele opt cutremure majore detectate în apropiere. Cercetarea, efectuată cu dispozitive pe care Wikelski le-a descris drept „în principiu mici telefoane mobile pentru animale”, a sugerat că animalele ar putea fi capabile să detecteze cutremure cu mai mult de 12 ore înaintea oamenilor, cu mult înaintea oricăror șocuri.

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia, cel mai sângeros în lume în ultimii peste zece ani, a crescut la peste 11.000 de morţi în Turcia şi Siria, relatează The Associated Press.