IMIGRANŢII est-europeni încing spiritele în Germania: O ROMÂNCĂ a rămas fără ajutor social

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) le-a dat dreptate marţi oponenţilor imigranţilor din Europa de Est acuzaţi că profită abuziv de ajutoarele sociale puse la dispoziţie de ţările din Europa de Vest, cu riscul de a reanima o dezbatere ce tensionează relaţiile între ţările UE, transmite France Presse, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 13:57
IMIGRANŢII est-europeni încing spiritele în Germania: O ROMÂNCĂ  a rămas fără ajutor social

Solicitat să îşi ofere opinia cu privire la cazul unei administraţii germane ce refuza să ofere ajutoare unei femei de origine română cu o stare materială precară şi fiului său, născut în Germania, Melchior Wathelet a tranşat cazul în favoarea administraţiei.

Fără a pune la îndoială dreptul la libera circulaţie al cetăţenilor europeni din toate statele Uniunii Europene, avocatul general a reamintit că, potrivit legislaţiei europene, cetăţenii Uniunii şi membrii familei lor pot rămâne pe teritoriul unui stat membru în afara celui ai cărei cetăţeni sunt pe o periodă de trei luni, ‘atât timp cât nu devin o greutate nerezonabilă pentru sistemul de asistenţă socială al statului membru gazdă’.

‘Atunci când aceste persoane vor să rămână mai mult de trei luni, ele trebuie să dispună de resurse suficiente pentru a nu deveni o povară pentru sistemul de asistenţă socială al statului membru gazdă’, a insistat el în concluziile sale, informează Agerpres.

Melchior Wathelet a justificat refuzul administraţiei germane de transfera ajutoare sociale cetăţenei române defavorizate şi fiului acesteia, pentru că acesta ‘evită ca persoane care îşi exercită dreptul la libera circulaţie fără dorinţă de integrare să devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială’. Este vorba despre ‘evitarea abuzurilor şi a unei anumite forme de ‘turism social”, a argumentat avocatul general.

Avizul avocatului general nu are un caracter obligatoriu, dar în 80% din cazuri judecătorii din Luxemburg merg în aceeaşi direcţie când îşi anunţă verdictul final.