Împăratul Japoniei renunţă la Tronul Crizantemei. Abdicarea monarhului are loc în cadrul unui ritual tradiţional. Cine va urca pe tron

Eveniment important în Japonia, după ce împăratul Akihito va renunţa marţi la Tronul Crizantemei, marcând astfel prima abdicare înregistrată în ultimele două secole din ţara asiatică. Succesiunea imperială va însemna totodată începutul unei noi ere pentru această ţară, în care există cea mai veche monarhie din lume.
Romania TV
29 apr. 2019, 08:36
Împăratul Japoniei renunţă la Tronul Crizantemei. Abdicarea monarhului are loc în cadrul unui ritual tradiţional. Cine va urca pe tron

În Japonia va fi organizat un ritual tradiţional la Palatul Imperial din centrul oraşului Tokyo, pe 30 aprilie, în timpul căruia împăratul Akihito va renunţa la tron, după o domnie de 30 de ani.

În cadrul ceremoniei, împăratul nipon, în vârstă de 85 de ani, va purta o ţinută tradiţională şi va semnala strămoşilor decizia lui de abdicare. Aceasta va fi prima abdicare înregistrată în Japonia după ce împăratul Kokaku a renunţat la tron în 1817.

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Aproximativ 300 de persoane, inclusiv prim-ministrul Shinzo Abe şi cabinetul său de miniştri, vor participa la ceremonia de marţi, în timpul căreia premierul ţării îşi va exprima gratitudinea faţă de împăratul Akihito, a anunţat Guvernul de la Tokyo.

În ziua următoare, pe 1 mai, va fi organizată o a doua ceremonie, în care care prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron şi va moşteni însemne imperiale tradiţionale, precum o sabie sacră şi o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii sale.

Naruhito consideră că discuţiile cu publicul larg au reprezentat „un stâlp important” al rolului său oficial şi a precizat că va continua să aibă astfel de discuţii şi după ce va deveni împărat.

Publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul împărat, soţia lui – prinţesa Masako, în vârstă de 55 de ani – şi pe alţi membri ai familiei imperiale pe data de 4 mai, când ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulţimea, a precizat Agenţia Casei Imperiale.

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, care după abdicare vor deveni împărat emerit respectiv împărăteasă emerită, nu vor participa probabil la acel eveniment.

Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a împăratului Naruhito înseamnă debutul unei noi ere. Cu o lună înainte de acest eveniment, guvernul de la Tokyo a anunţat că viitoarea eră imperială se va numi „Reiwa”.

Preşedintele american Donald Trump şi soţia lui, Melania, vor călători în Japonia luna viitoare şi vor deveni primii oaspeţi care vor ajunge în această ţară într-o vizită de stat după întronarea lui Naruhito.

Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra întronarea împăratului Naruhito.

Date importante din viaţa împăratului japonez Akihito

Jurnaliştii de la AFP au publicat recent un rezumat ce conţine evenimente importante din viaţa împăratului japonez Akihito.

23 decembrie 1933: Se naşte Akihito, primul dintre cei doi fii ai împăratului Hirohito şi împărătesei Nagako, care au avut în total şapte copii.

1945: Hirohito anunţă pe 15 august capitularea fără condiţii a Japoniei în Al Doilea Război Mondial, după bombardamentele nucleare americane de la Hiroshima şi Nagasaki şi intrarea în război a Uniunii Sovietice. Constituţia adoptată în 1947 retrage împăratului orice rol politic.

1952: Akihito devine prinţ moştenitor.

1959: Se căsătoreşte cu Michiko Shoda, o femeie fără origini aristocrate şi fiică a unui industriaş bogat. În anul următor se naşte primul dintre cei trei copii ai lor, viitorul împărat Naruhito.

1989: Devine împărat după moartea tatălui său, pe 7 ianuarie. Ceremonia de întronare s-a desfăşurat în anul următor.

1992: Vizitează China, unde îşi exprimă, într-un discurs care a făcut istorie, „durerea profundă” faţă de amintirea „momentelor grele îndurate de populaţia chineză din cauza Japoniei” în timpul războiului.

2011: Pe 16 martie, a susţinut o alocuţiune televizată excepţională, adresată unei populaţii aflate în stare de şoc după un tsunami produs în nord-estul Japoniei, în urma căruia au murit aproximativ 18.500 de persoane şi care a lovit centrala nucleară de la Fukushima.

2012: La vârsta de 78 de ani, a suferit în luna februarie un pontaj coronarian, încredinţând pentru scurtă vreme îndatoririle sale oficiale prinţului moştenitor Naruhito. Împăratul nipon suportase deja în 2003 o operaţie chirurgicală cauzată de un cancer la prostată.

2015: Akihito exprimă „remuşcări profunde” pentru Al Doilea Război Mondial cu ocazia ceremoniei ce a marcat împlinirea a 70 de ani de la încheierea conflagraţiei.

2016: Într-o alocuţiune televizată, împăratul nipon s-a declarat preocupat de capacitatea lui de a se achita de obligaţiile sale oficiale, deschizând astfel calea spre o dezbatere despre posibila lui abdicare. Guvernul a anunţat apoi că împăratul Akohito se va retrage de pe tron pe 30 aprilie 2019.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Sfaturi utile dacă ai uitat hainele în mașina de spălat. Cum scapi de miros
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile