Împodobeşti casa cu VÂSC de sărbători? PERICOLUL ascuns în spatele tradiţiei

Vâscul este o plantă extrem de populară în tradiţia românească, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Se spune că cine ţine vâsc în casă la graniţa dintre ani, anul următor se anunţă a fi unul îmbelşugat atât pe plan financiar, dar şi pe cel amoros.

RomaniaTV.net
20 dec. 2014, 15:03
Împodobeşti casa cu VÂSC de sărbători? PERICOLUL ascuns în spatele tradiţiei

Cu toţii am ţinut, cel puţin o dată, vâsc atârnat deasupra uşii de la intrare, fără să ştim şi pericolele la care ne expunem. Iar asta pentru că planta pe care tradiţia spune că e bine să o avem în casă de Sărbătorile de iarnă este una extrem de toxică şi trebuie ţinută departe de animalele de companie sau copii.

Vâscul este o plantă semiparazit care creşte în copaci, dar şi în pomi fructiferi. În perioada sărbătorilor, comercianţii de vâsc răsar precum ciupercile după ploaie. În ciuda popularităţii sale, planta care le aduce îndrăgostiţilor noroc în dragoste, este una nocivă, în special fructele şi bobiţele unor anumite specii de vâsc.

Specia Phoradendron conține foratoxina care poate produce tulburări de vedere, stări de rău, dureri abdominale, diaree, schimbări ale tensiunii arteriale și chiar moarte. Specia Viscum conține un cocktail de chimicale, incluzând alkaloid tyramine, care produce cam aceleași simptome.

Deși vâscul are intrebuinari terapeutice, consumarea accidentală a oricărei părți de plantă (în special frunzele sau bobițele) sau consumarea ceaiurilor din plantă poate produce toxiinfecție și chiar moarte.

Dacă se întâmplă să fii ingerat accidental vâsc sau suspectați copilul sau animalul de companie că ar fi ingerat orice partea a plantei, este recomandat că prima metodă de tratament să luați un cărbune medicinal despre care se știe că absoarbe atât gazele intestinale cât și toxinele din alimente/plante consumate.