Impozitarea bacșișului, eșec pentru ANAF. Cum fentează românii legea

Prin introducerea bacșișului pe nota de plată de la restaurant și impozitarea lui cu 10%, guvernanții au sperat că vor aduce venituri suplimentare la buget. Dar măsura nu a fost primită bine de către toți românii. Unii încă preferă să ofere bacșiș ”pe sub mână”.
Filip Stan
10 mai 2023, 09:46
Impozitarea bacșișului, eșec pentru ANAF. Cum fentează românii legea

Câți bani a colectat ANAF în primele trei luni ale acestui an, când s-a introdus impozitarea bacșișului? Datele Ministerului de Finanțe arată că, în cele trei luni de când generozitatea este taxată cu 10%, clienții restaurantelor și cafenelelor ar fi lăsat chelnerilor doar 11 milioane de lei. E ridicol, spun analiștii economici.

În ciuda eforturilor statului de a legifera în domeniu, bacșișul rămâne într-o zonă gri a economiei, scrie Profit.ro.

De obicei, bacșișul lăsat de clientul român echivalează cu 10% din valoarea consumației. De la 1 ianuarie, de când bacșiul a fost impozitat, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei s-a evaporat. Statul a reușit să colecteze în 3 luni doar 1,1 milioane de lei.

Citește și: Cum aplică restaurantele legea bacșișului. Ce riscă patronii dacă angajații lor nu respectă legislația

 

Ce bacşiş ar trebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Diferența dintre Europa, America și Africa

În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Regatul Unit, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când luați masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest bacșiș este voluntar, dar așteptat, în special în localurile de lux.

Această politică este mai puțin obișnuită în Franța și în Italia, deși este apreciată în continuare de cei care servesc la mese. În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.

În America de Nord, un bacșiș de 20% este un standard la un restaurant. Nu este neobișnuit să plătiți peste 25 de procente pentru servicii bune. Taxele sunt adesea adăugate la finalul notei de plată – bacșișurile ar trebui să se adauge la acestea. În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rând.

În Canada, standardele privind bacșișul sunt, de asemenea, mai ridicate decât în Europa, 15 până la 20 de procente fiind considerate acceptabile.

În America Centrală și de Sud, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, acesta a devenit mai frecvent odată cu sosirea turismului de masă. În general, 10 % este considerat un bacșiș acceptabil.

Citește și: „Legea bacşişului” cauzează noi probleme: „Calcule mega complicate, cât fac 10% din 150 de lei. Cine v-o mai da vouă ceva”

În Orientul Mijlociu nu există o regulă generală privind bacșișul. Deși nu este o practică obișnuită în unele țări, în altele este un mod de a arăta aprecierea pentru un serviciu bun. Unii îl consideră o formă de „pomană” pentru a ajuta lucrătorii prost plătiți, în timp ce alții îl pot vedea chiar ca pe o mită sau o demonstrație de bogăție. În general, bacșișul nu este așteptat, dar este apreciat. Dar în zonele turistice, cum ar fi Dubai, se așteaptă un bacșiș de 10-15% și poate fi adăugat automat la nota de plată.

În India, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, dar este adesea așteptat de la turiști. Se oferă mărunțiș mai degrabă decât un anumit procent. Deoarece este posibil să se aștepte să dați bacșiș pentru servicii de la purtarea bagajelor la conducerea ricșei, o regulă bună este să dați bacșișuri dese, dar în sume mici, potrivit Euronews.com.

În Africa, cultura bacșișului variază, în majoritatea țărilor, bacșișurile nu sunt așteptate la restaurantele locale, dar sunt așteptate ca o apreciere pentru un serviciu bun. În unele destinații turistice, serviciul va fi adăugat la nota de plată sau un bacșiș de 10 % este potrivit. În Africa de Sud, un bacșiș de 10 la sută este obișnuit în restaurante.

În China, acesta este practic inexistent și este uneori considerat nepoliticos. În Japonia, bacșișul provoacă adesea jigniri și pot fi refuzate. Acest lucru se datorează în parte faptului că mulți lucrători se mândresc cu faptul că oferă servicii excepționale în orice moment.

Bacșișul nu este obișnuit la restaurantele locale din țări precum Cambodgia, Thailanda și Laos. Deși probabil că nu va provoca jigniri, ar putea crea confuzie. În orașele mai mari, precum Bangkok, restaurantele de lux includ de obicei o taxă de serviciu în nota de plată.

În Australia, 10 la sută este considerat un bacșiș acceptabil la restaurant. Deși bacșișul nu este esențial, este apreciat.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cine este bugetarul care primeşte 16.000 euro pe lună, acuzat în instanţă că a încasat sume necuvenite! Record de 14 funcţii de conducere
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cât costă acum o vacanță în Zanzibar. Bilete de avion, cazare, prețuri, atracții turistice, pericole
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trump, amenințări clare pentru Putin și Xi Jinping. Propaganda stângii despre liderul SUA, devoalată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Gabi Torje, mai rotund de când a rămas fără echipă! Antrenament la o bere mică și o farfurie mare în compania unei femei FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)