E oficial! Impozitul pe venit poate fi redirecționat către ONG-uri si biserici! Ce acte trebuie completate

Este oficial! Persoanele fizice pot redirecționa de acum impozitul pe venit, parțial, către ONG-uri și biserici. Tot ce trebuie să facem este să completăm formularul 230 și să îl depunem la instituțiile în cauză.

31 ian. 2022, 16:22
E oficial! Impozitul pe venit poate fi redirecționat către ONG-uri si biserici! Ce acte trebuie completate

Impozitul pe venit poate fi redirecționat către ONG-uri si biserici. Această modificare va intra în vigoare abia în momentul în care versiunea în format electronic a formularului va fi funcțională.

E oficial! Impozitul pe venit poate fi redirecționat către ONG-uri si biserici! Ce acte trebuie completate

Astfel, puteți redirecționa până la 3,% din impozitul anual pe venit direct către ONG-uri sau biserică. Guvernul a introdus această opțiune prin ordonanță. Totodată, ONG-ul sau biserica vor trebui să transmită apoi online la Fisc un formular de centralizare a declarațiilor 230 primite de la persoanele fizice. Modelul acestuia este prins în noul ordin, cu precizarea că trebuie să fie depus până la data de 25 mai a anului curent pentru redirecționarea parțială a impozitului aferent anului anterior. Adică până la 25 mai 2022 pentru anul 2021.

Sistemul fiscal permite contribuabililor persoane fizice să redirecţioneze până la 3,5% din impozitul anual pe venit către o entitate nonprofit. Astfel, cetăţenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se întâmplă cu o parte din impozitele lor (conform dispoziţiilor art. 57, al. 4 din Legea 571/2003).

Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donaţie, ci este o contribuție la bugetul de stat, redirecţionată de către fiecare cetăţean în parte spre sectorul neguvernamental.

Dacă ai realizat în anul 2021 venituri din salarii sau pensii (pensii numai peste 1.500 RON), completează Formularul ANAF 230 – Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual, pe care il poți descărca mai jos.

Citește și: FORMULARUL-TIP pentru informaţii legate de vaccinarea elevilor. DESCARCĂ MODEL
Formularul 230 trebuie completat cu datele prevăzute obligatoriu, cu majuscule, citeţ şi corect și semnat olograf.

-Nume, iniţiala tatălui, prenume
-Cod numeric personal
-Adresă domiciliu
-Semnătura contribuabil

Dacă aveți venituri din alte surse (cedarea folosinţei bunurilor, activităţi independente – profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, activităţi comerciale, etc.) veţi completa Formularul 200 – Declaraţie specială privind veniturile realizate în anul 2021, la toate capitolele aferente tipului de venit obţinut, inclusiv capitolul III, Destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venitul anual datorat.

Citește și: Creşte numărul copiilor cu COVID-19 care ajung în spitale. Formularul prin care părinţii îşi dau acordul pentru vaccinarea copilului nu a ajuns încă în şcoli. Sorin Cîmpeanu: „Aşteptăm acord juridic”