Impozitul progresiv. Categoria de români care ar putea plăti la stat 50% din salariul brut

Români care au salarii ce depăşesc 15.000 de lei ar putea fi taxaţi cu 50% din venitul brut. Totodată, românii ce au salarii cu venituri brute mai mici de 3.000 de lei ar plăti la stat doar 35%.

19 nov. 2020, 10:28
Impozitul progresiv. Categoria de români care ar putea plăti la stat 50% din salariul brut

Impozitul progresiv. Proiectul de lege pentru creşterea salariilor nete ale românilorlor a fost depus luni, 16 noiembrie, la Senat, acesta urmărind impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

Impozitul progresiv. Marius Bota, iniţiatorul proiectului. Ce vrea să se întâmple cu veniturile românilor

Fostul social-democrat Marius Bota susţine că o astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari.

”În primul rând, vă spun că, propunerea mea de a se aplica impozitare progresivă şi plata diferenţiată a contribuţiilor la sănătate şi pensii porneşte de la premiza majorării de către angajator a salariilor cu 10%, aşa cum este prevăzut şi în proiectul de lege înregistrat la Senat.

În prezent, 62,4% dintre angajaţi au salarii mici, sub 3.000 de lei brut. Vrem să încurajăm angajatorii să treacă de la 3.000 de lei la un nivel de salarizare de 4.000 – 5.000 de lei. Angajatorii ar trebui să le majoreze salariul brut cu 10% şi să le aplice cota de impozitare din tabel”, a declarat Bota pentru Adevărul.

Astfel, articolul 3 din proiectul de lege prevede că pentru angajaţii noi, după intrarea în vigoare a prezentei legi, cotele de impozitare diferenţiate se vor aplica la data angajării, în timp ce pentru persoanele care sunt deja angajate la data intrării în vigoare a proiectului de lege, cotele diferenţiate de impozitare se vor aplica „în condiţiile majorării indemizaţiei sau a salariului brut cu minimum 10%”.

„Trebuie să menţinem creşterea economică bazată pe consum cel puţin până în 2022, când estimăm că vom fi depăşlit momentele dificile generate de pandemie. Trebuie să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a mai spus fostul social-democrat.

Ce se întâmplă cu angajaţii care lucrează part-time

„Pentru mai puţin de 4 ore pe zi lucrate reţinerile salariale de calculează şi se plătesc aferent programului de 4 ore. Pentru mai mult de 4 ore pe zi lucrate reţinerile salariale se calculează şi se plătesc aferent programului de 8 ore”, se arată în proiectul de lege, care s-ar putea aplica la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Românii ar putea avea salarii ca în UE. Comisia Europeană a emis o directivă privind principiile de acordare a salariului minim în UE