Împrumut de 133,6 milioane de dolari de la FMI pentru Afganistan

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda Afganistanului un credit de 133,6 milioane de dolari, pentru a susţine economia acestei ţări în perioada retragerii forţelor militare străine, relatează Agerpres. 

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 15:27
Împrumut de 133,6 milioane de dolari de la FMI pentru Afganistan

FMI a precizat că boardul său a dat undă verde acestui credit, ce urmează să fie eliberat în mai multe tranşe de-a lungul a trei ani. Într-o primă fază vor fi deblocaţi în viitorul imediat 18,9 milioane de dolari.

‘În următorii trei-cinci ani, retragerea prezenţei militare internaţionale şi scăderea aşteptată a ajutorului internaţional vor reprezenta sfidări importante pentru politica economică‘ – a explicat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.

Un alt obiectiv al acestui credit este de a ‘întări sistemul bancar’, întrucât criza a afectat şi cea mai mare instituţie bancară din Afganistan, Kabul Bank.

În 2010, un prim acord între FMI şi guvernul de la Kabul privind condiţiile de acordare a unui credit nu s-a putut concretiza din cauza unui scandal de deturnare de fonduri şi de corupţie în interiorul instituţiei bancare, care ulterior a fost restructurată. În acest scandal au fost implicaţi responsabili şi apropiaţi ai puterii, între care fratele preşedintelui Hamid Karzai, Mahmud, şi guvernatorul băncii centrale, Abdul Qadir Fitrat, care a fugit din ţară în iunie.