Imunitatea la COVID ar putea dura zeci de ani pentru persoanele care au fost infectate. Ce trebuie să ştie toţi românii!

Durata imunității la coronavirus după infectare poate varia foarte mult de la persoană la persoană, potrivit datelor unui studiu. Astfel, în anumite cazuri, imunitatea ar putea dura chiar şi zeci de ani.

25 mart. 2021, 12:51
Imunitatea la COVID ar putea dura zeci de ani pentru persoanele care au fost infectate. Ce trebuie să ştie toţi românii!

Imunitatea la COVID ar putea dura zeci de ani pentru persoanele care au fost infectate. Oamenii de ştiinţă spun că unii indivizi care aveau anticorpi neutralizanți împotriva COVID-19 au experimentat scăderea nivelului acestor anticorpi după doar câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Imunitatea la COVID ar putea dura zeci de ani pentru persoanele care au fost infectate. Ce trebuie să ştie toţi românii!

Mai mult  de o treime dintre participanți nu au avut modificări ale nivelurilor de anticorpi după cel puțin șase luni și unii chiar au observat o creștere a nivelului de anticorpi, sugerând că imunitatea lor ar putea dura zeci de ani. Cel puțin 10% nu au avut niciodată niveluri detectabile de anticorpi.

Echipa de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore, spune că descoperirile dovedesc că unii pacienți infectați anterior au un risc mai mare decât alții de reinfectare.

„Mesajul cheie din acest studiu este că longevitatea anticorpilor neutralizanți funcționali împotriva SARS-CoV-2 poate varia foarte mult și este important să se monitorizeze acest lucru la nivel individual”, a spus autorul corespunzător, dr. Wang Linfa, director al secției de Boli infecțioase la Duke-NUS Medical School.

Pentru studiul publicat în The Lancet Microbe, echipa de cercetători a analizat 164 de pacienți COVID-19 din Singapore timp de șase până la nouă luni.

Fiecare dintre pacienți au făcut teste de sânge, pe care cercetătorii le-au analizat pentru anticorpi neutralizanți și pentru celulele T, un tip de celule albe din sânge care ucid virusurile. Datele au fost apoi folosite pentru a ajuta la crearea unui algoritm pentru a prezice traiectoriile anticorpilor neutralizanți în timp.

Participanții au fost clasificați în cinci grupuri, în funcție de cât a durat imunitatea lor împotriva COVID-19.

Primul grup, numit grupul „negativ”, nu a avut niciodată anticorpi neutralizanți detectabili și a constituit aproximativ 11,6 la sută din pacienți.

Următorul grup, grupul „în scădere rapidă”, a reprezentat 26,6 la sută dintre pacienți și a avut niveluri timpurii variate de anticorpi care au scăzut rapid, în câteva zile. Apoi, grupul „în scădere lentă” a avut anticorpi care s-au estompat în șase luni, reprezentând 29% din participanți.

Citeşte şi: STUDIU Infectarea cu virusul SARS COV 2 nu oferă imunitate totală în faţa reinfectării