COD RUTIER 2023 În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Cât poate să bea un șofer fără să riște dosar penal

Conform medicilor, eliminarea alcoolului din sânge diferă în funcție de mai mulți factori, iar ritmul de metabolizare al acestuia nu poate fi accelerat semnificativ prin nicio metodă.

07 ian. 2023, 17:22
COD RUTIER 2023 În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Cât poate să bea un șofer fără să riște dosar penal
În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Cât poate să bea un șofer fără să riște dosar penal

În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Perioada în care alcoolul iese din organism depinde de vârsta, greutatea consumatorului, cantitatea de alcool și timpul în care respectiva cantitate a fost consumată. Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.

Citeşte şi: Amenzi usturătoare dacă bei alcool în spațiul public. Polițiștii din Capitală au început deja să aplice sancțiuni. Iată zonele unde e complet interzis să faci asta

Se știe că alcoolul și șofatul sunt, dintotdeauna, dușmani de moarte, dar unii conducători auto aleg să-și pericliteze viața, dar să-i expună și pe alții la riscuri, urcându-se băuți la volan. Firesc, a apărut întrebarea: în cât timp iese alcoolul din organism, dacă vrei să te urci la volan?

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore, se arată pe site-ul Medlife.

Citeşte şi: Cum arată creierul unui alcoolic. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Au modificări asupra structurilor cerebrale”

Astfel, dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina alcoolul din corp:

    • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
    • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
    • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
    • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
    • 100 ml vodcă se elimină în aproximativ 3 ore.

Timpul eliminării băuturilor poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare.

Dacă plănuiești să bei alcool, mai bine lasă mașina acasă sau ia un taxi! Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este periculoasă și poate fi sancționată și cu dosar penal, dacă șoferul are o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat.

Astfel, dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,10 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge şi se va alege cu dosar penal.