În ce condiţii este permisă depăşirea utilajelor de deszăpezire. Ce trebuie să ştie românii pentru a evita amenda

Depășirea unui utilaj de deszăpezire este permisă doar în anumite condiții, în caz contrat sancțiunile sunt destul de aspre.

04 feb. 2024, 10:00
În ce condiţii este permisă depăşirea utilajelor de deszăpezire. Ce trebuie să ştie românii pentru a evita amenda

Utilajele de deszăpezire fie îndepărtează zăpada, fie împrăștie material antiderapant și circulă cu viteze reduse. Astfel, șoferii sunt tentați să depășească utilajul, dar uită că trebuie să respecte regulile de circulație, conform Promotor.

Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruculiţele au Arsenie Boca din maşină
Utilajele de deszăpezire pot fi depășite doar dacă manevra se efectuează pe linie discontinuă. Așadar, nu este interzisă depășirea acestor utilaje, dar conducătorii auto trebuie să respecte aceleași reguli care sunt valabile atunci când depășesc un alt participant la trafic: semnalizarea manevrei, asigurarea, păstrarea distanței laterale corespunzătoare, reintrarea pe banda după semnalizare și asigurare.

Sancțiuni pentru depăşirea ilegală a utilajului de deszăpezire

Dacă șoferii calcă linia continuă atunci când depășesc un utilaj de deszăpezire riscă sancțiuni destul de usturătoare. Codul Rutier prevede ca nerespectarea regulilor de depășire să se încadreze la clasa a III-a de sancțiuni, iar încălcarea acestor legi mai prevede și suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile.

Asta înseamnă că șoferii pot primi amendă între 990 de lei și 1.320 de lei. Dacă manevra neregulamentară a dus la producerea unui accident, amenda poate ajunge la 3.300 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Citeşte şi: Victoraș Micula, beizadeaua milionarului de la European Drinks, început Fresh într-un sat din Suedia. Cine e persoana pe care a pus-o să-i arunce mașina într-o prăpastie, pentru a încasa asigurarea de 275.000 de euro