În ce condiţii pot opta microîntreprinderile pentru plata impozitului pe venituri, în 2012

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit în anul 2011, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal 2012, dacă îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii prevăzute în Codul fiscal.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 19:45
În ce condiţii pot opta microîntreprinderile pentru plata impozitului pe venituri, în 2012

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală aceste condiţii sunt:

  • să aibă de la unu până la nouă salariaţi inclusiv,
  • să fi realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro
  • capitalul social al microîntreprinderii să fie deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale,
  • să realizeze venituri, altele decât cele provenite din: activităţi în domeniul bancar; activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii; activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

 

ANAF precizează că nu pot opta pentru acest sistem de impunere persoanele juridice care au capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.

 

Opţiunea pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se poate depune până la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv, prin completarea şi depunerea formularului 010 – ‘Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică’.

 

De asemenea, până la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv, microîntreprinderile plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu anul 2012, prin completarea şi depunerea formularului 010 – ‘Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică’