În ce se învelesc borcanele cu murături pentru a rezista mai bine iarna. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe

Barcanele cu murături trebuie învelite etanș cu un produs pe care oricine îl are în casă. Acesta este secretul gospodinelor care nu dă greș niciodată, fiind un secret deprins încă din bătrâni.

21 sept. 2023, 13:59
În ce se învelesc borcanele cu murături pentru a rezista mai bine iarna. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe
În ce se învelesc borcanele cu murături pentru a rezista mai bine iarna. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe

Borcanele cu murături trebuie să reziste toată iarna, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, gospodinele apelează la un truc învățat încă din moși strămoși. Un produs la îndemână le ajută mereu pe bucătărese să facă cele mai arătoase și rezistente borcane de murături, numai bune de așezat frumos pe rafturile din cămară.

Citește și: Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală

Secretul pentru ca borcanele cu murături să reziste peste iarnă

Indiferent că este vorba despre conserve sau despre borcanele cu murături, este esențial ca acestea să fie închise etanș pentru a preveni răspândirea bacteriilor și pentru a le menține într-o stare bună pe toată perioada iernii. Soluția salvatoare este un un produs banal, disponibil foarte ușor și regăsit în mai toate gospodăriile.

Există cazuri în care borcanele nu sunt închise etanș, astfel că doamnele care pregătesc murături aleg să le sigileze mai sigur cu o folie de celofan. Această metodă suplimentară ajută la prevenirea pătrunderea aerului, lucru care duce, în timp, la stricarea murăturilor puse pentru iarnă. După adăugarea celofanului și întinderea pe toată suprafața deschiderii borcanului, procesul de închidere și sterilizare va continua în mod normal. Nu trebuie decât punem murăturile în borcane și în bidoane curate, sterilizate anterior, lăsând însă și suficient spațiu pentru a permite expansiunea produselor în timpul procesului de sterilizare. După adăugarea celofanului, se poate adăuga și capacul borcanului, însă cu grijă, fără să fie deteriorată bucata de plastic.

După ce borcanele au fost fierte, în caz de necesitate, etanșeitatea lor va fi verificată din nou, apoi urmează așezarea lor în cămară, unde urmează să stea până la momentyul consumului de peste iarnă.

Un alt lucru neștiut de mulți este motivul pentru care castraveții se pun în borcane de sticlă la murat. Punerea acestora în borcane din plastic, practică tot mai întâlnită în ultimii ani, nu este tocmai sănătoasă. Recipientele din plastic conțin de cele mai multe ori ftalați care sunt sunt toxici din cauza efectelor estrogenice pe care le prezintă bisfenolului A, ce poate determina rezistența la insulină și la diabet, favorizând inclusiv apariția cancerului și a altor boli.

Dacă puneți legumele la murat în recipiente din plastic trebuie să știți că în timpul procesului de conservare au loc anumite reacții chimice care facilitează trecerea produșilor toxici în alimente, spun specialiștii. Așadar, cel mai bine este să alegeți borcanele din sticlă pentru murături.

Citește și: De ce se pun frunze de vișin deasupra murăturilor. Puține gospodine cunosc secretul