Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală

Românii adoră murăturile, iar gospodinele știu că cel mai eficient este să le faci imediat cum începe toamna pentru a umple cămara și a termina treburile din sezonul rece.

07 nov. 2021, 11:11
Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală

Secretul celor mai bune murături stă în ingrediente şi reţet. Murăturile sunt elementul nelipsit de pe mesele românilor mai ales de Sărbători Fie că le servim pe post de garnitură lângă carne, fie că le punem în salatele de cartofi, fie că le consumăm mahmuri, după o petrecere, nu lipsesc din cămara românilor.  „Nicio masă fără peşte este de fapt nicio masă fără murături!” în timpul iernii.Atenţie mare însă, următorul ingredient din unele murături îţi poate dăuna sănătăţii.

Toate gospodinele trebuie să ştie asta. Iată cum să faci cele mai bune murături asortate în saramură. Reţeta secretă dezvăluită de Gabriela Cristea
Acest ingredient ce transformă îndrăgitele borcane de murături în dușmani, este oțetul. Gospodinele, când pun legumele la murat, au de ales între oțet sau sare. Din nefericire, numărul persoanelor care fac alegerea potrivită este mic.

Nina Rus, producător murături: ″În momentul în care punem saramura, o să rămână așa două zile la soare, fară capac, apoi, a doua zi, noi o să luăm apa. Saramura o fierbem din nou, o strecurăm și o turnăm pestre castraveți din nou”.

Legumele care reușesc să își păstreze substanţele hrănitoare în borcane sunt cele care fermentează în sare. Dacă saramura este „aliatul” vegetalelor, oțetul la face să își piardă din minerale şi fibre.

Cum să prepari cea mai bună varză murată. Secretul se află chiar la taraba de unde o cumperi!
Acriturile în saramură sunt alimente probiotice, ce au rol în reglarea digestiei. În urma fermentaţiei, legumele emană acid lactic, substanță ce protejează tubul digestiv, eliberează flora intestinală „bună” şi întărește sistemul imunitar. Totodată, murăturile în saramură au un conținut ridicat de vitamina C, recomandată pentru consum în anotimpul rece. În plus, acestea conțin și minerale benefice pentru funcţia hepatica.

Este indicat să mâncâm acest produs împreună cu alimentele consistente în grăsimi. Îți propunem această sugestie atât pentru combinația savuroasă de arome acrișor și dulce, cât și pentru că murăturile uşurează digestia şi absorbţia proteinelor şi grăsimilor.

Greşeala majoră pe care o facem când punem varză murată. Ce trebuie să pui neapărat în butoi, sarmalele vor ieşi delicioase
Acum că ai aflat care este rolul saramurii, probabil te întrebi „Orice sare este bună?”, când vine vorba de saramură, răspunsul este „nu”. Alege sarea de mare sau sarea grunjoasă de gătit.

Când prepari murături în sare, trebuie să ai în vedere temperatura din timpul procesului de fermentaţie. Aceasta trebuie să fie între 10/15 grade Celsius. În caz contrar, dacă este mai mică, încetineşte formarea acidului lactic, iar dacă depășește 15 grade, poate duce la apariţia mucegaiului.

Cu toate că am enumerat anterior o serie de proprietăți ale saramurii, nu trebuie să abuzăm de acest produs. Oamenii care suferă de afecţiuni renale sau cardiace nu ar trebui să opteze pentru preparatele în saramură.

Nutriționiștii recomandă să înlocuim garniturile care nu sunt benefice corpului cu legume conservate tradiționale. Mai mult decât atât, ele susțin și imunitatea corpului pentru că trec printr-un proces de fermentare.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: “Avem două efecte ale lor: vitamine și minerale din legume și apoi tot ce înseamnă fermenți vii, aceia de care ține imunitatea și echilibrul nostru. Toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și să spunem întărirea florei microbiene intestinale, care e responsabilă de imunitate”.