Secretele maşinii de spălat. Când este mai ieftin să speli rufele, momentul când se consumă cel mai puţin curent

Toate articolele de îmbrăcăminte au o etichetă pe care vei găsi compoziţia materialului şi instrucţiuni de spălare. Este important de ştiut asta, dar există şi alte trucuri care te ajută să faci economii.

15 apr. 2022, 18:52
Secretele maşinii de spălat. Când este mai ieftin să speli rufele, momentul când se consumă cel mai puţin curent
Butonul secret al mașinii tale de spălat

Maşina de spălat are multe secrete care te pot ajuta să faci economie. Facturile la energie cresc vertiginos și o mulțime de oameni depun eforturi pentru a reduce consumul și a menține costurile la un nivel scăzut. O modalitate de a face asta ar putea fi alegerea momentului când să spălați hainele la mașina de spălat.

De obicei, costul gazului și al electricității este același, așa că mașina de spălat nu va consuma mai puțin dacă o puneți în funcțiune ziua sau noaptea.

Puneți o lingură de bicarbonat de sodiu atunci când spălați prosoapele la mașina de spălat. Metoda care le face să nu mai fie aspre după spălare

Totuși, există însă oferte speciale în care plătiți un preț mai mic pentru energia folosită pe timp de noapte față de zi. Aceste tarife pentru timpul de utilizare ar putea reduce semnificativ facturile.

Economistul Scott Dixon a povestit pentru The Sun că spălarea hainelor pe timp de noapte îl ajută să economisească. Este o idee bună dacă aveți disponibilitate să faceți asta pentru că s-ar putea să nu se potrivească stilului de viață al tuturor.

În plus, ar trebui să fiți atenți la funcționarea aparatelor pe timp de noapte, când dormiți, deoarece există un risc crescut de incendiu.

Și în România există abonamente cu tarife pe zone orare. Din 2021, prețurile diferențiale pe intervale orare de consum au revenit în ofertele furnizorilor de energie electrică, după momentul liberalizării pieței pentru casnici.

Sunt ideale pentru cei care obișnuiesc să facă treburi casnice pe timp de noapte, pentru cei care aleg opțiunea de a se încălzi folosind energia electrică. Avantajul este că prețul de noapte este semnificativ mai mic, iar la un consum mare pot apărea economii importante.

Cum ”ajuți” mașina de spălat să consume mai puțină energie electrică

Însă nu este singurul mod în care poți economisi atunci când îți cureți hainele la mașina de spălat.

Dacă folosiți uscător de rufe, stiți deja că acesta consumă multă energie eletrică. Ei bine, aflați că puteți reduce costul setând o centrifugare suplimentară de 10 minute pentru a usca mai bine articolele înainte de a le pune în uscător.

Cu siguranță nu știai asta! Trucul banal care te ajută sa nu îți mai strici adidașii atunci când îi bagi la mașina de spălat
Will Owen, expert în energie, a spus pentru The Sun: „Cu cât ciclul uscătorului tău este mai lung, cu atât te va costa mai mulți bani. Dacă din hainele tale picură apă, aparatul va trebui să ruleze mult mai mult pentru a le usca, crescând dramatic factura la energie.”

Trucuri maşină de spălat rufe. 6 ponturi banale pentru maşina de spălat care te ajută să ai haine impecabile

1. Trucuri spălat rufe – Foloseşte corect detergenţii

Poate şi se pare o cheltuială în plus să cumperi detergent special pentru albituri, pentru rufe colorate şi pentru cele negre,dar vei vedea că, folosind corect detergenţii,hainele tale vor arăta ca noi multă vreme. Detergentul pentru lucruri albe permite o spălare eficientă şi la 30 de grade, deci vei face economie şi la energie electrică.

De ce e bine să bagi bile din folie de aluminiu în maşină atunci când speli rufe. Trucul genial care previne deteriorarea hainelor

2. Citeşte cu atenţie eticheta

Toate articolele de îmbrăcăminte au o etichetă pe care vei găsi compoziţia materialului şi instrucţiuni de spălare: la ce temperatură se spală,dacă se curăţă chimic sau nu,dacă se calcă,la ce temperatură,dacă se centrifughează sau nu. Respectă-le şi nu vei avea surprize neplăcute. Materialele fine nu se storc la turaţia maximă a maşinii de spălat.

3. Trucuri maşina de spălat rufe – Rufele negre,mai pretenţioase

Hainele în culori închise se spală pe dos,cu detergent pentru haine negre,de preferat lichid. Este recomandat un program scurt de spălare,la 30 de grade. Şi un pont:adaugă la clătire ½ pahar de oţet din vin alb (pentru maşinile de spălat automate,în sertarul pentru balsam).

Cum scăpați de mucegaiul din mașina de spălat rufe. Trucuri simple la care poate apela oricine

4. Articolele din lână

Indiferent cum le speli, la mână sau la maşină,foloseşte un detergent lichid special pentru lână sau şampon. Dacă le speli la maşină,pune puloverele într-o faţă de pernă. Apa trebuie să fie la 30 de grade. Nu lăsa hainele din la înmuiat mai mult de o jumătate de oră, stoarce-le uşor (la maşină,maximum 400 rotaţii/minut) şi usucă-le pe un prosop,pe suprafaţă plană. Dacă tricotajele s-au „înpâslit”,clăteşte-le cu apă călduţă în care ai pus glicerină (1 linguriţă la 1 l de apă).

5. Trucuri maşina de spălat rufe – Curăţatul chimic este toxic

Solveţii folosiţi la curăţarea hainelor rămân în ţesături şi se evaporă treptat. Adică în şifonier sau când le purtăm. Pentru că nu putem renunţa la această metodă de curăţare (nu poţi băga paltonul în maşina de spălat!),soluţia este următoarea: după ce ai luat haina de la curăţătorie,las-o la aerisit 4-5 zile. Abia după aceea o pui într-o husă de plastic şi o poţi aşeza în şifonier.

6. Bine de ştiut!

Trucuri spălat rufe – Cum scoţi petele

Petele de cerneală:se înmoaie cu puţin lapte,apoi se freacă bine cu un burete înmuiat în oţet de vin alb.

Petele de grăsime: se umezeşte zona,se aplică detergent pentru vase,se lasă câteva minute şi se spală la maşină.

Petele de rugină: se pun câteva picături de zeamă de lămâie,apoi se spală obişnuit.

Petele de sânge: se umezeşte porţiunea pătată,cu apă rece,se freacă cu o cârpă de bumbac înmuiată în aspirină pisată,dizolvată în apă.

Petele de ciocolată: se tamponează cu o cârpă înmuiată în oţet.

Petele proaspete de vin: se presară sare,care absoarbe lichidul,apoi se freacă bine cu săpun uscat.