În curând vom avea televizoare 3D fără ochelari şi cu câmp larg

Filmele şi programele de televiziune în 3D sunt posibile doar cu ajutorul ochelarilor speciali - sau cel puţin aşa era. Cadrele plenoptice (în câmp luminos) pot aduce o revoluţie în acest domeniu susţine un grup de cercetători de la Universitatea Johannes Kepler din Linz.
Romania TV
16 mai 2012, 15:44
În curând vom avea televizoare 3D fără ochelari şi cu câmp larg

După succesul iniţial în cinematografe, tehnologia 3D a fost prezentată drept viitorul sistemelor de home cinema. Însă după aceea a devenit clar că pentru mulţi nu este tocmai plăcut să stea în faţa televizorului cu o pereche de ochelari pe ochi. În prezent, televiziunea în trei dimensiuni poate fi urmărită şi fără ochelari. Televizorul are o suprafaţă specială, formată din mici lentile prismatice care deformează fiecare pixel în parte ce formează imaginea, transmiţând astfel, în mod simultan, perspective diferite ale aceleiaşi imagini pentru ochiul drept şi cel stâng, perspective ce sunt apoi suprapuse de creierul privitorului, creându-se un efect tridimensional. Dezavantajul acestor ecrane ‘autostereoscopice’: telespectatorii sunt limitaţi la un câmp vizual foarte îngust. Din acest motiv, experţii consideră că telefoanele mobile reprezintă cea mai potrivită piaţă pentru această tehnologie, potrivit Agerpres.

În prezent este posibil să ne bucurăm de imagini 3D de înaltă calitate cu ochelarii special concepuţi în acest scop. Televizoarele 3D care sunt însoţite de aceşti ochelari speciali emit cele două imagini necesare pentru formarea perspectivei 3D într-o succesiune rapidă – de cel puţin 60 de ori pe secundă, câte o imagine pentru fiecare ochi. Pentru a se asigura că fiecare ochi percepe doar imaginea pe care trebuie să o perceapă, o lentilă a ochelarilor devine opacă, în timp ce cealaltă permite trecerea luminii dinspre televizor. Un transmiţător cu infraroşu menţine ochelarii sincronizaţi cu alternarea imaginilor de pe televizor. Aceştia sunt ochelarii 3D activi sau „shutter glasses”.

De cealaltă parte, televizoarele 3D ce folosesc tehnologie de polarizare apelează la două lungimi de undă diferite ale luminii. Astfel, ochelarii permit trecerea luminii polarizate orizontal printr-o lentilă şi respectiv a luminii polarizate vertical prin cealaltă lentilă. Televizorul 3D emite două imagini diferite în acelaşi timp şi nu în alternanţă rapidă ca în cazul primei tehnologii descrise. Există desigur dezavantaje şi în acest caz. Rezoluţia imaginii este înjumătăţită din moment ce jumătate dintre pixeli trebuie să formeze imaginea orizontală, iar cealaltă jumătate pe cea verticală. Pe de altă parte, ochelarii polarizaţi sunt mai ieftini decât ceilalţi.

Se pare atunci că nu ne putem bucura de imagini 3D fără ochelari. Situaţia nu stă chiar aşa, susţin cercetătorii de la Universitatea Johannes Kepler (JKU) din Linz. Aici, experţii în calculatoare au dezvoltat o metodă de procesare a câmpurilor de lumină. Noi camere video folosesc nişte elemente optice speciale (aşa cum sunt matricele de microlentile) pentru a obţine informaţia cu privire la direcţia luminii. Coordonatele tipice ale imaginilor bidimensionale sunt suplimentate cu coordonate bidimensionale de direcţie. Rezultatul este o imagine reprezentată în patru dimensiuni. În cadrul generaţiei următoare de tehnologii pentru ecrane, câmpurile de lumină vor permite reprezentarea de conţinut tridimensional pentru oricât de mulţi privitori şi fără a avea nevoie de ochelari 3D. Însă înainte ca acest lucru să fie posibil, este necesară post-procesarea digitală a câmpurilor de lumină, la fel cum sunt post-procesate imaginile 2D în prezent.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile