În judeţul Timiş, 20% din culturi sunt afectate de secetă

Aproximativ 20 la sută din suprafaţa de teren agricol din Timiş, cultivată cu porumb, soia şi floarea soarelui, a fost afectată de secetă, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură Timiş, care spun că judeţul nu s-a mai confuntat de 25-30 de ani cu o astfel de secetă.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 11:59
În judeţul Timiş, 20% din culturi sunt afectate de secetă

„În Timiş sunt 197.000 de hectare de porumb, 30.530 de hectare de floarea soarelui şi 3.000 de hectare de soia. Aproximativ 20 la sută din aceste culturi sunt compromise din cauza secetei”, a declarat, miercuri, Viorel Solomie, consilier la Direcţia pentru Agricultură Timiş.

Doar aproximativ 10 la sută din suprafeţele afectate de caniculă sunt asigurate de către producătorii agricoli.

„Doar marile societăţi mai asigură culturile, producătorii mai mici nu obişnuiesc să şi le asigure. Dacă facem o medie, putem spune că aproximativ 10 la sută din culturile afectate de secetă sunt asigurate”, a afirmat Solomie.

O astfel de secetă nu a mai fost în judeţul Timiş de 25-30 de ani.

„De 25-30 de ani nu am mai avut aşa o secetă în judeţul Timiş. Acelaşi lucru îl putem spune şi la nivelul întregii ţări. În Timiş, cel puţin, nu a mai plouat din luna mai. Acum, de câteva zile plouă, dar deja e târziu pentru culturile care sunt deja compromise”, a spus reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Timiş.

Suprafaţa arabilă a judeţului Timiş este de peste 530.000 de hectare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

„Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată”, spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

„Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.