În Missouri, bibliotecarii ar putea face închisoare dacă împrumută minorilor cărţi cu conţinut sexual

Publicat: Vineri, 17 Ianuarie 2020 10:58 // Actualizat: Vineri, 17 Ianuarie 2020 10:58 // Sursa: romaniatv.net

În statul american Missouri a fost propusă o lege care interzice bibliotecilor să împrumute cărţi care au "conţinut sexual unui public cu vârstă nepotrivită", informează The Guardian. Iniţiativa a fost criticată ca fiind "o încercare şocantă şi transparentă de a legaliza interzicerea cărţii". În plus, bibliotecarii ar putea ajunge după gratii.

Actul normativ a fost propus de un republican, Ben Baker. Ar trebui să urmeze o serie de dezbateri la care să participe mai mulţi părinţi care ar trebui să decidă dacă astfel de cărţi sunt potrivite pentru copii. Consultările cu părinţii ar putea duce şi la reducerea fondurilor pentru biblioteci.

"Ideea principală este că vreau să-mi duc copiii într-o bibliotecă şi să fiu convins că este un mediu propice şi că nu vor fi expuşi la volume controversate", a declarat Baker pentru un post tv local. "Din păcate, există biblioteci în Missouri care au făcut asta. Şi aici avem o problemă". 

În ultimii zece ani, mai multe cărţi au fost criticate pentru conţinutul lor, printre care: "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian", de Sherman Alexie, carte premiată; "Slaughterhouse-Five", de Kurt Vonnegut, şi "Speak", scrisă de Laurie Halse Anderson, un roman pentru tineri despre violul unui adolescent. 

James Tager, director adjunct al organizaţiei PEN America pentru libertatea de exprimare, a afirmat că proiectul lui Baker "vrea să le dea putere de decizie unor grupuri restrânse de părinţi care vor cenzura toate bibliotecile din acest stat". Potrivit acestuia, cărţile cu conţinut sexual, care au personaje LGBTQ şi care vorbesc despre impactul agresiunilor sexule "ar putea fi eliminate dacă această propunere legislativă va fi adoptată", subliniind că "toţi cititorii şi scriitorii din ţară ar trebui să fie oripilaţi". 

Asociaţia Bibliotecarilor din Missouri se opune acestei legi pentru că "întotdeauna a respins cenzura şi a promovat libertatea de a citi". 

Pe de altă parte, iniţiatorul legii susţine că nu vrea să scoată astfel de cărţi din biblioteci, doar îşi propune să fie aşezate într-o secţiune separată la care să nu aibă acces minorii. "Dacă un părinte este de acord să împrumute o carte de genul acesta pentru copilul său, nu este nicio problemă. Mă gândesc doar că trebuie să fim atenţi în a finanţa activităţi din fondurile contribuabililor care nu presupun acordul părinţilor". 

 

Citeşte şi: 30.000 de magazine din România anunţă zero toleranţă pentru vânzarea de produse din tutun către minori. Campanie BAT şi ANPC

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
act normativ Ben Baker biblioteci minori Missouri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8024
RON
25 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H