În Norvegia este criză de unt Scandinavii redescoperă cozile şi zootehnia

Penuria de unt din Norvegia este generată de apropiatele tradiţii ale Crăciunului care, în ţara scandinavă, sunt marcate de pregătirea a şapte feluritraiţionale de prăjituri. Criza, cuvânt de care norvegienii s-au dezobişnuit demult, i-a făcut pe scandinavi să se întoarcă la tradiţii, cei mai în vârstă începând să extragă untul din frişca ce se găseşte în comerţ.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 11:38
În Norvegia este criză de unt Scandinavii redescoperă cozile şi zootehnia

Casele de comenzi norvegiene, primele afectate de criză, caută soluţii pentru onorarea comenzilor de sărbători, relatează The Wall Street Journal.

Criza de unt din Norvegia are originea în vara extrem de ploioasă a acestui an care a distrus suprafeţe de păşunat imense pentru zootehnia ţării. Situaţia s-a suprapus în acest an cu o răspândire maximă a modei pentru dietele sărace în carbohidraţi, au precizat oficialii din industria alimentară a ţării.

Cooperativa agricolă Tine SA, principalul producător de lactate al Norvegiei, a anunţat că în acest an a distribuit cu 1.000 de tone mai mult unt decât anul trecut.

Întreprinzătorii au început să comercializeze unt pe internet cu preţuri de până la 500 de dolari pachetul, potrivit publicaţiei sud-africane Times Live.

Bucătarii au postat numeroase metode de obţinere a untului din frişcă, procedeu care înseamnă un cost de 20 de dolari pentru kilogramul de unt obţinut (paradoxal un preţ dublu faţă de cel obişnuit în Norvegia dar identic cu cel la care se comercializează în prezent acest aliment în România n.r.).

Potrivit CNN autorităţile scandinave au descoperit un cetăţean rus care încerca să introducă, ilegal, din Germania, 90 de kilograme de unt.

În fine, în prezent, aeroporturile daneze care fac legătura cu Norvegia au început să comercializeze unt prin magazinele duty-free.

Reidun Pettersen, o norvegiancă de  64 de ani, a declarat că recunoaşte că e ciudat ca norvegienii să nu poată găsi tot ceea ce au nevoie în magazinele lor dar refuză ca pentru asta să stea la cozi în aşteptarea produselor din import

„De ce să cumpărăm unt de la străini când îl putem face noi?”, completează Reidun Pettersen care a crescut la o fermă din sudestul Norvegiei şi ştie să facă unt „pe stil vechi”, cu un putinei.

Ea spune că norvegienii şi-au pierdut multe dintre vechile tradiţii odată cu creşterea puterii de cumpărare şi că, poate, actuala criză de unt e un moment bun de întoarcere la vechile tradiţii zootehnice ale Norvegiei.