În Parlament, funcţia bate competenţa. Unii şefi de comisii n-au nicio legătură cu domeniul

Finanţiştii din Parlament taie şi spânzură în Agricultură sau Administraţie, inginerii stabilesc ultimele reglementări în domeniul IT şi în Apărare. Multe dintre Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor vor avea şefi care au activat în alte domenii.

RomaniaTV.net
11 ian. 2013, 08:31
În Parlament, funcţia bate competenţa. Unii şefi de comisii n-au nicio legătură cu domeniul

Algoritmul politic de care se ţine seama la împărţirea funcţiilor de conducere din Parlament duce la trecerea în planul doi a competenţelor celor care deţin conducerea comisiilor de specialitate. Astfel, preşedinte la Comisia de Agricultură a Camerei a ajuns liberalul Nini Săpunaru. Legăturile sale cu agricultura sunt vagi. Săpunaru a lucrat ca proiectant, inspector de credite, a fost şef al Vămilor în timpul guvernării CDR, iar acum este doctorand în Economie.

Un alt liberal, Marin Almăjanu, a fost ales preşedinte la Comisia de Administraţie. De meserie însă, Almăjanu este economist, absolvind Facultatea de Finanţe-Contabilitate.

Deputatul PSD Florin Iordache a activat în legislatura trecută ca membru în Comisia juridică. Acum însă a fost numit preşedinte la Comisia de muncă. Iordache este absolvent de Mecanică, dreptul fiind o pasiune pe care a dezvoltat-o la vârsta maturităţii, aceasta fiind a doua facultate absolvită, când s-a săturat de meseria de inginer.

La şefia Comisiei de cultură a fost numit Gigel-Sorinel Ştirbu (PNL). Acesta a absolvit teologia, a fost preot, dar a lăsat straiele bisericeşti de dragul politicii. Social-democratul Ion Mocioalcă a devenit preşedinte la Comisia de apărare deşi este absolvent de inginerie geologică şi geofizică. Ca mulţi alţi parlamentari, Mocioalcă şi-a redescoperit apetitul pentru carte la vârsta mijlocie, apucându-se de drept, apoi de Colegiul Naţional de Apărare pentru ca în 2011 să devină doctor în economie.

La comsia de IT, lucrările vor fi conduse de către Daniel Oajdea (PPDD) care acum lucrează asiduu la teza sa de doctorat în Ingineria Civilă-Geotehnică şi Fundaţii.