În plin război la graniță, Ministerul Apărării vrea să mute un radar care apără Deveselu, ca să-și facă Lidl depozit

Ministerul Apărării Naţionale a semnat o înţelegere cu retailerul german Lidl prin care se convenea dislocarea unui radar militar din zona Deveselu. Radarul face parte din sistemul de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului.

22 sept. 2022, 13:24
În plin război la graniță, Ministerul Apărării vrea să mute un radar care apără Deveselu, ca să-și facă Lidl depozit

În iunie 2021, Lidl a demarat lucrările de construcție ale unui depozit logistic pentru zona Oltenia, în zona comunei Cârcea, situată la 11 km sud-est de Craiova. Însă, după numai o jumătate de an, în ianuarie 2022, compania a fost obligată să le sisteze, din cauză că noua construcție era practic ridicată în zona UM 01812, care, susțin surse militare, adăpostește un radar integrat în sistemul de apărare al Bazei Deveselu.

Conform dezvăluirilor făcute de libertatea.ro, prin adresa 2191 din 27 ianuarie 2022, MApN informează Consiliul Județean Dolj că „autoritățile administrației locale județene au obligativitatea integrării în documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, în condițiile legii, a zonelor supuse servituțiilor aeronautice”.

În încheierea adresei, MApN menționează că în zona critică a radarului intră toate construcțiile ridicate pe o rază de 5.000 m în jurul instalației militare, în timp ce clădirea depozitului se află la doar doi km de bază, iar înălţimea clădirii este pe alocuri şi de 20 de metri.

Citeşte şi Haaretz: „România poate deveni prima din Europa care cumpără sistemul Iron Dome, din Israel”

Pe 22 martie 2022, MApN solicită, prin două acțiuni depuse la Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj, suspendarea autorizației de construcție și sistarea lucrărilor, în timp ce Lidl a oprit pentru a doua oară șantierul și a angajat o casă de avocatură.

În cele din urmă MApN şi Lidl au semnat o înţelegere prin care ministerul condus de Vasile Dîncu dispunea relocarea radarului, în detrimentul depozitului, în ordinul de ministru dispunându-se „amenajarea unei poziții temporare de funcționare a unui radar pe timpul executării lucrărilor și relocarea efectivă a radarului FPS-117 din organica Companiei 110 Radiolocație Cârcea din poziția actuală în viitorul amplasament, care se va realiza de către pârâți pe cheltuiala lor, cu un operator economic specializat și agreat de către furnizorul echipamentelor sau de către agenția NATO”.

Citeşte şi Maria Ghiorghiu, previziuni sumbre pentru România: „Va fi vărsare de sânge. Ruşii sunt cu ochii pe Deveselu”

Totuşi, la termenul de marți, 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl: „Soluția pe scurt: Respinge cererea părților de a se lua act de tranzacția depusă la termenul de judecată din data de 13.09.2022. Repune cauza pe rol pentru continuarea judecății. Fixează termen de judecată la data de 18.10.2022. Dispune citarea părților. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, azi 20.09.2022”, scrie Libertatea. Ziarul l-a întrebat pe ministrul apărării, Vasile Dîncu, care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a muta radarul, în detrimentul ideii să mute Lidl depozitul în curs de construcție., dar până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns.

Următorul termen la Tribunalul Dolj în acest proces este 18 octombrie.