În plin sezon al murăturilor, peste 11.000 de litri de oţet falsificat au fost retraşi de la vânzare din mai multe hipermarketuri

Suntem în plin sezon al murăturilor, când gospodinele fac investiţii serioase în ingrediente necesare pregătirii acestora. Iar oţetul este unul dintre acestea. Peste 11.000 de litri de oţet falsificat au fost retraşi de la vânzare în urma unor controale ale ANPC în magazine ale lanţurilor de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora din Bucureşti şi Ilfov.

13 oct. 2021, 10:20
În plin sezon al murăturilor, peste 11.000 de litri de oţet falsificat au fost retraşi de la vânzare din mai multe hipermarketuri

Oţet falsificat retras de la vânzare. Produsul analizat de inspectorii de specialitate era obţinut dintr-o materie primă diferită de cea menţionată pe etichetă, adică vin, mere sau vişine.

Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanţuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oţetului existent pe piaţă. În acest sens, controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum şi ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eşantioanele prelevate din oţetul existent la comercializare pe piaţa din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, este, de fapt, un produs obtinut dintr-o materie prima preponderenta diferita de cea declarata in denumirea produsului”, anunţă autoritatea.

Citeste si Produse de panificaţie retrase de la raft din cauza contaminării cu oxid de etilenă

În urma acestor controale, o cantitate de 11.500 de litri de oţet a fost retrasă de la comercializare, inspectorii aplicând amenzi în cuantum de 20.000 de lei.

S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de acelaşi tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziţie de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora”, precizează ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse.

Citeste si A fost retras din magazine un lot din cea mai populară băutură energizantă. ANSVSA: „Conține o substanță periculoasă”


loading...