În plină iarnă, Ucraina riscă să rămână în beznă! Alimentarea cu energie, în pericol după valul de atacuri cu rachete ale rușilor

Ucraina a rămas fără curent electric și fără gaze naturale, după ce armata rusă a bombardat zeci de orașe din sud-estul și nord-estul țării, conform postului de televiziune CNN.

18 nov. 2022, 09:55
În plină iarnă, Ucraina riscă să rămână în beznă! Alimentarea cu energie, în pericol după valul de atacuri cu rachete ale rușilor

Situația din Ucraina rămâne critică.

Rachete şi proiectile ruseşti au lovit poziţii ucrainene în mai multe regiuni şi luptele grele care se duc în Doneţk, în est, nu au încetat, a afirmat, joi seară, Armata ucraineană, în timp ce forţele de ocupaţie ale Moscovei au părut mai active, scrie Reuters.

Prima ninsoare a căzut în Kiev, joi, 17 noiembrie, iar meteorologii anunță că iarna va fi lungă și rece. Milioane de ucraineni au rămas în beznă existând riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene.

Infrastructura energetică a Ucrainei a fost puternic avariată de bombardamentele forțelor armate rusești, însă autorităţile ucrainene au anunțat că lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate în întreaga ţară.

Citiți și: Rușii continuă să bombardeze Ucraina! Zelenski: „Doar protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multele posibile escaladări ale agresiunii ruseşti!”

Peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„În prezent, peste zece milioane de ucraineni sunt fără electricitate, în special în regiunea Kiev”, a declarat preşedintele ucrainean în mesajul său video de joi seară.

De asemenea, avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.

O agenţie a Naţiunilor Unite a afirmat că există riscul unei crize umanitare grave, cu milioane de oameni care se confruntă cu ”întreruperi constante ale electricităţii”. Aproximativ 100 de rachete care a vizat marţi întreaga Ucraină.

Între timp, la Donețk se duc lupte grele, regiune  s-a confruntat cu cele mai grele lupte în războiul de nouă luni al Rusiei împotriva Ucrainei. Armata ucraineană a anunțat că atacurilor rușilor au vizat orașe precum  Zaporojie, Herson, Odesa, Mikolaiv, Lugansk şi Harkov.

De asemenea, armata lui Zelenski susține că rușii au lovit infrastructura rutieră din Dnipro, oraș din sud-estul Ucrainei. Atacurile au fost efectuate cu rachete de croazieră şi sisteme de artilerie, vizând poziţii militare şi infrastructura esenţială. Autoritățile au raportat morţi şi răniţi în regiunile Zaporojie şi Dnipro.

Nici armata lui Zelenski nu s-a lăsat mai prejos și a atacat trei puncte de control şi cinci depozite de muniţie ale forţelor militare ruse situate în zone din sud-estul Ucrainei aflate sub ocupaţie, potrivit agenţiei Ukrinform.

Citiți și: Volodimir Zelenski: „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe cu Ucraina”