În prag de faliment, Ungaria stă cu capul plecat în faţa FMI şi a UE

După ce a fost retrogradată de Fitch la cea mai joasă categorie, Ungaria orice fel de linie de credit care să ajute statul să se finanţeze

RomaniaTV.net
09 ian. 2012, 13:55
În prag de faliment, Ungaria stă cu capul plecat în faţa FMI şi a UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat că ţara sa este pregătită să accepte orice fel de linie de credit care să ajute statul să se finanţeze din piaţă.

Zvonurile că premierul Viktor Orban va ceda în disputa cu instituţiile financiare internaţionale, modificând controversata lege privind banca centrală pentru a obţine un împrumut de la FMI şi CE, au avut efect imediat pe pieţe.

Costurile de finanţare a Ungariei au scăzut luni, iar forintul s-a apreciat faţă de euro, după ce săptămâna trecută atinsese mai multe minime istorice. Bursa de la Budapesta este în urcare luni cu 2%, iar acţiunile OTP, cea mai mare bancă ungară, au crescut cu 3,4%.

Potrivit The Guardian, guvernul maghiar are nevoie de un împrumut vital de până la 17 miliarde de euro. După ce Ungaria a fost retrogradată în categoria „junk” de agenţia, unii analişti susţin că Ungaria are nevoie de un împrumut în următoarele două săptămâni pentru a rezista falimentului.