În statul Mississippi abia acum s-a abolit, oficial, sclavia

Statul Mississippi a ratificat oficial abia luna aceasta, după 148 de ani, cel de al 13-lea Amendament al Constituţiei Statelor Unite, care aboleşte sclavia, ratificat de majoritatea statelor americane în 1865, mulţumită filmului "Lincoln", relatează CBS News.

RomaniaTV.net
19 feb. 2013, 11:54
În statul Mississippi abia acum s-a abolit, oficial, sclavia

Potrivit cotidianului Clarion-Ledger, citat de postul american, situaţia din Mississippi a fost scoasă la iveală după ce un locuitor din acest stat, Ranjan Batra, a văzut filmul lui Steven Spielberg, în noiembrie.

După ce a văzut filmul, care prezintă lupta politică purtată în vederea adoptării celui de al 13-lea Amendament, Barta a efectuat o cercetare în urma căreia a aflat că amendamentul a fost ratificat de trei sferturi dintre statele americane care l-au susţinut, în decembrie 1865. Toate celelalte state au ratificat, până la urmă, amendamentul, cu excepţia statului Mississippi. Acesta a votat pentru ratificarea amendamentului în 1995, dar ratificarea nu a fost dusă până la capăt, prin notificarea Arhivelor Satetelor Unite.

Barta a discutat cu alt locuitor din Mississippi, Ken Sullivan, care l-a contactat pe secretarul de Stat Delbert Hosemann în acest sens. Hosemann a trimis o copie a rezoluţiei din 1995 Biroului Registrului Federal la 30 ianuarie, iar la 7 februarie Registrul a oficializat ratificarea.

Potrivit Clarion-Ledger, nu este clar motivul pentru care statul nu a trimis Arhivelor rezoluţia din 1995 anterior.