În Ungaria şi România se plătesc cele mai mari taxe aferente contractului de muncă

Angajatorii şi angajaţii din Ungaria şi România plătesc cele mai mari taxe către stat pentru contractele de muncă, reprezentând 207 la sută din salariul net, respectiv 181 la sută. Cele mai mici contribuţii sunt plătite în Polonia şi Bulgaria, rezultă dintr-un studiu realizat de Accace, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 15:27
În Ungaria şi România se plătesc cele mai mari taxe aferente contractului de muncă

Studiul „Nivelul de contribuţii datorate statului în Europa Centrală şi de Est”, realizat în lunile noiembrie şi decembrie, arată că Ungaria este ţara din Europa de Sud-Est în care atât angajatorul, cât şi angajatul plătesc cele mai mari taxe către stat aferente contractului de muncă, acestea depăşind, în medie, cumulat, dublul salariului net.

Pentru compararea valorii taxelor datorate către stat în cazul contractelor individuale de muncă, în toate ţările analizate, s-a luat în calcul un salariu net de 1.000 de euro.

Raportat la această valoare, Ungaria este ţara în care se plătesc cele mai mari contribuţii.  Pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg către stat şi către angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207 la sută). Ungaria este urmată, cu valori apropiate, de către România (182 la sută din salariul net), Cehia (181 la sută) şi Slovacia (180 la sută). Un volum substanţial mai mic de contribuţii este plătit în cazul Poloniei (168 la sută) şi Bulgariei (143 la sută), se arată în studiu.

În urma analizei făcute a mai rezultat că primele trei ţări cu cele mai ridicate contribuţii din partea angajatului sunt Ungaria (60,82 la sută), România (42,57 la sută)
şi Polonia (41,40 la sută)

Primele trei ţări cu cele mai ridicate contribuţii din partea angajatorului sunt Cehia (46,58 la sută), Ungaria (45,83 la sută), Slovacia (45,78 la sută).