Înălţarea Domnului 2022. Tradiţii şi superstiţii. De ce nu este bine ca în această zi să fii trist sau să cauţi cearta

Sărbătoarea Înălțării Domnului are loc, anual, la 40 de zile distanţă de la Înviere şi pică întotdeauna într-o zi de joi. În 2022, prăznuim Înălţarea pe data de 2 iunie.

01 iun. 2022, 09:25
Înălţarea Domnului 2022. Tradiţii şi superstiţii. De ce nu este bine ca în această zi să fii trist sau să cauţi cearta

Înălţarea Domnului 2022. În popor, mai este cunoscută sub denumirile de “Ispas“ sau “Paștele Cailor“. Potrivit unei legende, la nașterea Domnului caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decat în ziua de Înălțare. De aceea, ziua de Înălțare mai este numită și „Paștele Cailor”.

În joia Înălţării, în bisericile din întreaga ţară au loc slujbe religioase. În România, în această zi sunt sărbătoriţi și eroii căzuți de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă. De aceea, ziua Înălțării Domnului mai poartă și numele de „Ziua Eroilor”.

Obiceiurile şi tradiţiile specifice acestei sărbători sunt păstrate cu mare sfințenie de majoritatea credincioşilor.

Înălţarea Domnului 2022. Tradiţii şi obiceiuri de Înălţare. De ce se împodobesc casele cu crengi de paltin

Începând de la Înălţare, credincioşii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă.

Un alt obicei specific Înălțării Domunului este acela de a purta frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Iisus Hristos când S-a înălțat la ceruri, potrivit traditii-superstitii.ro.

În unele regiuni ale țării, gospodarii îşi împodobesc casele cu crenguțe de paltin şi bat vitele cu frunze de leuștean pentru a se îngrașa și a fi sănătoase tot restul anului.

De asemenea, în unele zone ale ţării, femeile atârnă leuştean la porţi şi ferestre, ca să apere gospodăria de strigoi existând crediţa că, odată cu Domnul, se înalţă la cer şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace şi mereu există pericolul ca unii să rătăcească drumul! De aceea, gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană pentru sufletele celor adormiţi despre care există credinţa  că au nevoie de merinde ca să nu se întoarcă din cale şi să devină strigoi.

Citeste si Calendar ortodox iunie 2022. Sărbători religioase în iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară

Înălţarea Domnului 2022. Superstiţii de Înălţare. Nu este bine ca în această zi să fii trist sau să cauţi cearta pentru că aşa o s-o ţii tot anul

Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai.

Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sare sau să faci foc, existând credinţa că îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânță.

Ce va fi semănat după Înălțarea Domnului nu va rodi.

Se spune că Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. “Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun etnografii.

Citeste si Horoscop Cristina Demetrescu iunie 2022. Previziuni bani, dragoste, sănătate, ce aduce Luna Nouă pentru fiecare zodie