Încă două avioane de vânătoare F-16 au ajuns în ţară din Portugalia. MApN anunţă şi testarea primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT

Cel de-al treilea şi al patrulea avion de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din noul lot de cinci, au sosit, vineri, din Portugalia, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță", de la Borcea. Aeronavele vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române. De asemenea, Ministerul Apărării a anunţat că au fost încheiate testele de acceptanță a echipamentelor primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotare Statului Majori al Forţelor Aeriene.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 15:28

Ultima aeronavă din lotul de cinci va fi livrată în primul trimestru al anului 2021.

„Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate”, se arată într-un comunicat al MApN.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 14 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană.

„Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 avioane F-16. Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 – șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și trei la 28.09.2017”, precizează Ministerul Apărării.

Primele două avioane din noul lot de cinci au sosit în România în luna august 2020. După ce va ajunge în ţară şi cea de-a cincea aeronavă din lot, toate cele 17 aparate de zbor vor trece printr-un program de modernizare.

Prima baterie de rachete sol-aer PATRIOT, testată la Capu Midia

De asemenea, MApN a anunţat că fost finalizate testele de acceptanță a echipamentelor primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotarea SMFA.

„Ceremonia prilejuită de finalizarea testelor de acceptanță și recepția finală a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT din dotarea Forțelor Aeriene Române a avut loc joi, 29 octombrie, la sediul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia”, notează sursa citată.

Testele au avut loc în prezenţa reprezentanților Direcției generale pentru armamente, Statului Major al Forțelor Aeriene și Biroului pentru cooperare în domeniul apărării din România (ODC).

Pentru militarii români urmează o etapă de instruire privind elementele de configurație specifice primului sistem PATRIOT achiziționat.

De asemenea, specialiștii români și americani analizează elementele preliminare de planificare ale următoarelor activități de testare a sistemelor PATRIOT ce vor fi livrate țării noastre în anul 2022.