Încă o demisie în guvernul libanez! A doua plecare în decurs de o zi

Ministrul libanez al mediului şi al dezvoltării administrative, Damianos Kattar, şi-a prezentat duminică seara demisia premierului Hassane Diab, devenind al doilea membru al guvernului care îl părăseşte după explozia devastatoare de marţi în portul din Beirut, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
09 aug. 2020, 19:55
Încă o demisie în guvernul libanez! A doua plecare în decurs de o zi

Aceasta este a doua demisie de astăzi a unui ministru din guvernul Diab, după anunţul făcut mai devreme de ministrul informaţiei, Manal Abdel Samad.

„Faţă de enorma catastrofă şi un regim steril care a ratat numeroase oportunităţi, am decis să demisionez din guvern”, a anunţat Kattar într-un comunicat. „În acest moment de durere care îi uneşte pe libanezi, văd speranţa în capacitatea tinerilor noştri să facă să progreseze un nou Liban care să răspundă aspiraţiilor lor şi visurilor lor”, subliniază el.

Citeşte şi: Proteste de amploare la Beirut. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor

În cursul aceleiaşi zile, deputaţii Michel Moawad şi Neemat Frem îşi anunţaseră şi ei demisiile din parlament. Alţii, precum Henri Helou şi Dima Jamali au declarat că le vor urma exemplul luni dimineaţă.

Sâmbătă, deputaţii partidului Kataeb, Samy Gemayel, Nadim Gemayel şi Elias Hankache, îşi anunţaseră plecarea din Camera Deputaţilor, precum şi deputata Paula Yacoubian, provenită din societatea civilă.

Citeşte şi: 700 de tone de nitrat de amoniu, substanţă care a cauzat explozia din Beirut, sunt blocate într-un port din India

Noi confruntări au avut loc duminică la Beirut între manifestanţi şi forţele de securitate libaneze, care blocau accesul la o arteră spre Camera Deputaţilor, în a doua zi a mişcării de contestare împotriva puterii şi la cinci zile după explozia devastatoare soldată cu aproape 160 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, potrivit Reuters.

La fel ca sâmbătă, mii de manifestanţi s-au îndreptat spre piaţa unde se află parlamentul, situată nu departe de Piaţa Martirilor.