Încă o glumă de la BNR. Recomandare atipică pentru românii presați de inflație

După ce Mugur Isărescu a recomandat românilor să mai bea un ceai de tei, a venit rândul consilierului Cristian Păunescu să vină cu un sfat în stilul guvernatorului de la BNR.

08 iun. 2022, 21:06
Încă o glumă de la BNR. Recomandare atipică pentru românii presați de inflație

Nici politicienii și nici BNR nu vine cu soluții concrete pentru a îmbunătăți viața românilor. În schimb, cetățenilor le sunt aruncate parabole și bancuri.

„În clipe de inflație, cum este acum, ce face un cetățean avizat? Caută să-și protejeze economiile. Cum? La o inflație de 14%, la bancă îți dă 3%, deci 10% pierzi”, a declarat Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

Întrebat ce soluții au românii în fața valului inflaționist, oficialul BNR a răspuns:

  • „Să joci la Bursa de Valori cu riscurile aferente jocului de bursă”;
  • „Să cumperi aur. Aur pe care băncile comerciale îl cumpără și ele din Elveția și îți vând lingouri de 100 de grame. Ce faci cu ele? Le ții în speranța că se va liniști viața, aurul va avea alt preț. Toți în momentele astea ați văzut că prețul aurului crește, însă unde ții longourile de aur? Acasă e puțin probabil. Intră atâția sosiți din penitenciare care fac controale. Unde să-l duci? Să-l ascunzi în pământ să te vadă vecinii? Atunci banca îți propune: Ai cumpărat lingourile, le ții tot la mine. Îți fac casetă de valori”;
  • „Cea mai bună e să o dai în consum. 80% bei, mănânci și ce-o fi, o fi, vom vedea, dar ai măcar speranțe”, a spus el în glumă, spunând că discuția e neoficială, deși era LIVE pe Youtube.

 

Reacţia lui Mugur Isărescu la inflaţia galopantă

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat luna trecută că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu spune că românii trebuie să se calmeze, iar mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. Isărescu recomandă și un cunoscut remediu românesc pentru nervi, ceaiul de tei.

„Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea. Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act. Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită, calm. Un ceai de tei. Și aceste discuții sociale care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu se mai termină”, a declarat Mugur Isărescu.