Încă trei zile de CANICULĂ, se anunţă temperaturi de peste 40 de grade. Avertizare meteorologică cod portocaliu de furtuni puternice

Fenomenele violente nu se opresc. Şi pentru astăzi meteorologii anunţă vreme caniculară în mare parte din ţară, dar şi furtuni puternice. ANM a emis alerte meteo cod galben si portocaliu de furtuni si vijelii puternice.

29 iul. 2021, 10:43
Încă trei zile de CANICULĂ, se anunţă temperaturi de peste 40 de grade. Avertizare meteorologică cod portocaliu de furtuni puternice

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă pentru intervalul 29 iulie – 01 august.

„În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citeşte şi: Prognoza meteo 29 iulie. Vreme caniculară şi disconfort termic deosebit de accentuat

De asemenea, a fost emisă AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU de caniculă în intervalul 29 iulie – 01 august în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin.

„Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29, 30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice,
unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat”, a transmis ANM.

Şi după caniculă vin din nou şi furtuni puternice. ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 29 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 23:00.

„În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină.
Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emisă AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină pentru 29 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 23:00 pentru Moldova și nordul Munteniei, zona Carpaților Meridionali și Orientali.

„În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp”, a transmis ANM.

Citeşte şi: România lovită de CANICULĂ, românii se răcoresc în fântâni arteziene. VIDEO Temperaturile resimţite vor ajunge aproape de 50 de grade

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 29.07.2021 ORA 10:00 – 01.08.2021 ORA 22:00
ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI
Vremea se va menține caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar până la sfârșitul săptămânii disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Valorile temperaturii maxime se vor situa în jurul a 38…39 de grade, iar temperatura minimă va avea valori, în general, de 20…22 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, exceptând după-amiaza și seara zilei de joi (29 iulie), când vor fi condiții pentru fenomene asociate instabilității atmosferice.


loading...