Încă un bărbat atacat de urs în Harghita. Ciobanul rănit a ajuns la spital, după ce a scăpat miraculos din ghearele sălbăticiunii

Un cioban din județul Harghita a fost atacat, miercuri, de un urs. Deşi a fost rănit de animalul sălbatic, bărbatul a reuşit să fugă şi să anunţe chiar el incidentul terifiant la 112.

29 iul. 2021, 09:16
Încă un bărbat atacat de urs în Harghita. Ciobanul rănit a ajuns la spital, după ce a scăpat miraculos din ghearele sălbăticiunii

Încă un bărbat atacat de urs în Harghita. Bărbatul are 41 de ani şi locuieşte în comuna Frumoasa. Incidentul s-a întâmplat la stâna la care lucra, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Harghita.

Omul nici nu a putut să opună rezistenţă, pentru că s-a trezit cu ursul chiar lângă el. Câinii de la stână n-au lătrat, iar astfel ciobanul a fost luat prin surprindere. A scăpat cu fuga şi pentru că a făcut foarte mult zgomot. Chiar el a sunat la 112 şi a anunţat autorităţile.

În astfel de situaţii, jandarmii întâmpină dificultăţi să ajungă cu autospecialele la stânele aflate în zone izolate.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit medicilor, acesta nu este în stare gravă.

Citeşte şi: Pungi de gunoi atârnate în copaci, soluţia unui primar pentru a scăpa de urşi. Localnicii sunt furioşi: „Aşa ceva nu este posibil”

Tot miercuri, un alt cioban din județul Harghita, în vârstă de 46 ani, a fost atacat de urs și spitalizat, la spitalul județean. Bărbatul a fost salvat de câinii săi. Incidentul a avut loc în zona localităţii Caşinu Nou.

Primarul comunei Plăieşii de Jos, András Zoltán, a declarat că încă de luni seara un urs şi-a făcut apariţia la stâna din zonă. Edilul a precizat că ciobanii au încercat să apere oile, dar unul dintre aceştia, un bărbat de 24 de ani, a fost atacat şi s-a ales cu mai multe răni la o mână, precum şi pe corp.

András Zoltán a afirmat că rănile nu au fost grave. Ciobanul a fost transportat la spital, iar marţi dimineaţă a primit permisiunea să plece din unitatea medicală.

„Este un aşa-zis rezultat aşteptat al vizitelor în serie din partea urşilor, doar că nu ştiam când se va întâmpla. Îi lăsăm pe urşi în apropierea localităţilor, fără să aibă loc o intervenţie de specialitate. Dacă nu se iau măsuri de către instituţiile de specialitate, dacă nu există cadrul legal corespunzător, astfel de cazuri se vor înmulţi”, a spus primarul comunei Plăieşii de Jos, conform Informaţia Harghitei.

Urşii provoacă frecvent pagube în gospodăriile oamenilor, dar multe dintre acestea nici nu mai sunt anunţate la autorităţile de specialitate din cauza birocrației. În aceste condiţii, sătenii şi-au pierdut speranţa că se vor putea lua măsuri pentru oprirea atacurilor urşilor.

Din datele făcute publice de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita rezultă că, în prima jumătate a acestui an, comisia de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată în 171 de cazuri, iar în 154 de situaţii problemele au fost cauzate de urşi. Animalele sălbatice au ucis 169 de bovine şi 155 de ovine şi au distrus stupii în cazul a 73 de familii de albine. Totodată, acestea au omorât şi 360 de păsări de curte şi iepuri.

Citeşte şi: VIDEO ŞOCANT Tânăr de 26 de ani, omorât de urs în Harghita. Bărbatul a apucat să fugă doar 300 de metri de animal, într-o pădure


loading...