Încă un judeţ din România impune oamenilor să-şi acopere gura şi nasul la ieşirea din casă

Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

RomaniaTV.net
05 apr. 2020, 08:28
Încă un judeţ din România impune oamenilor să-şi acopere gura şi nasul la ieşirea din casă

Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Mircea Gologan, măsura va intra în vigoare începând cu data de 6 aprilie.

Citeşte şi: Primarul unei comune din Tulcea, prins în flagrant când primea mită. Pentru ce sumă s-a compromis bărbatul

Am decis obligativitatea utilizării de măşti sau alte mijloace de protecţie, fulare, eşarfe, pentru acoperirea zonei feţei în locurile publice şi în spaţiile comerciale. Nasul şi gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tuşesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalţi„, a declarat duminică, pentru Agerpres, prefectul Mircea Gologan.

Totodată, potrivit deciziei luate în cadrul CJSU Vaslui, administratorii de magazine, şantiere sau alte spaţii în care populaţia are acces, dar şi cei care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice pot fi sancţionaţi dacă permit accesul cetăţenilor care nu sunt protejaţi.

Pandemia va „exploda” în România în aprilie

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. Dr. Doina Azoicăi, a explicat că un vârf al numărului de îmbolnăviri cu coronavirus în România ar urma să fie înregistrat în preajma sărbătorilor de Paşti.

„În momentul de faţă suntem în evoluţia epidemiei, pandemiei. În România este în evoluţie, categoric, ne aşteptăm ca numărul de cazuri să crească. Creşterea este cu 200-250 de cazuri zilnic, este o creştere treptată, dar oricând ne putem aştepta la o creştere exponenţială. Suntem spre vârful fenomenului epidemic din România, suntem pe partea ascendentă. Mă iau şi eu după cei care au făcut modele matematice şi probabil că vom avea o creştere mare la jumătatea lunii aprilie, de sărbătorile de Paşti”, a spus preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, pentru Agerpres.

Prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „Vârful pandemiei va fi după Paşte”

În privinţa numărului de morţi, care este estimat de astfel de modele matematice la peste 2.600 până la mijlocul anului în curs, Doina Azoicăi a spus că cifra nu este mare, dacă ne raportăm la alte ţări.