Încă un monument al naturii a fost distrus. Anunţul făcut de reprezentanţii Salvamont Neamţ!

După Cascada Bigăr, încă un monumet natural s-a prăbuşit. Este vorba despre unul dintre turnurile de stâncă ale Ocolașului Mare din Masivul Ceahlău.

15 iun. 2021, 08:38
Încă un monument al naturii a fost distrus. Anunţul făcut de reprezentanţii Salvamont Neamţ!

Încă un monument al naturii a fost distrus. Monumentul, care cântărește câteva sute de tone, s-a prăbușit din cauze naturale, informează Salvamont Neamț.

Încă un monument al naturii a fost distrus. Anunţul făcut de reprezentanţii Salvamont Neamţ!

„Stânca a traversat poteca turistică de pe munte, care făcea legătura între Ocolașul Mic și Cabana Dochia. Din fericire, pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii”, scriu cei de la Salvamont pe pagina de Facebook.

O echipă din cadrul compartimentului de prevenire și un specialist în geologie s-au deplasat în zonă pentru a evalua riscurile, având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică foarte frecventată vara.

Aceasta merge pe traseul Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Ocolașul Mic – Cabana Dochia. „Concluzia, pe scurt, este că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheț/dezgheț. Acesta a erodat liantul care susținea blocurile de calcar. În partea superioară, s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporții, care este posibil să fi creat vibrațiile care au declanșat dislocarea”, mai arată Salvamont, care avertizează că la ora actuală „există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior, existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică”.

În zilele următoare, salvamontiștii vor amplasa indicatoare de avertizare pe acea porțiune considerată periculoasă.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Casa Eminescu de la Văratec, locul în care își petrecea verile marele poet, a ajuns o ruină. Clădirea continuă să se prăbușească, în timp ce autoritățile ridică din umeri. Ministerul Culturii: „Nu se justifică cheltuielile pentru clasarea imobilului”
 

Măsurile de siguranță pe care Salvamont le recomandă turiștilor:

-Nu staționați în acea zonă Traversarea se va efectua individual și nu în grup
-Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții
-Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații
-Sub nici o formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în Brâna Estică a Ocolașului Mare

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cum a ajuns în paragină Palatul Monopolurilor, o clădire monument istoric de pe Calea Victoriei, făcută de același arhitect care a gândit și Ateneul! Autoritățile își bat joc de edificiu de peste 20 de ani, iar acum o vor reabilitată cu un „studiu de fezabilitate” de 80.000 de euro!