Alţi doi pacienţi au murit după incendiul de la Institutul „Matei Balş”. Bilanţul a ajuns la 17 decese

Alţi doi pacienţi transferaţi după incendiul de la Institutul "Matei Balş" au murit marţi. Bilanţul a ajuns astfel la 17 de victime.

09 feb. 2021, 11:30
Alţi doi pacienţi au murit după incendiul de la Institutul „Matei Balş”. Bilanţul a ajuns la 17 decese

Încă doi pacienţi au murit după incendiul de la Institutul „Matei Balş”. Este vorba despre un bărbat care era internat în pavilionul V al unităţii medicale unde a izbucnit focul şi care fusese transferat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” şi o femeie de o de 80 de ani, transferată după incendiu la Spitalul Militar Central din București.

Până acum nu mai puţin de 17 persoane din cele 102 transferate de la Institutul „Matei Balş” după incendiul din Pavilionul V au decedat.

„Ministerul Sănătății a fost informat, în această dimineață, despre un deces în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 81 de ani, transferat după incendiu în Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”. Pacientul a fost diagnosticat cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple afecțiuni asociate”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii.

Ulterior, Ministerul Sănătății a anunţat şi al 17 deces în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021.

„Este vorba despre o femeie în vârstă de 80 de ani, transferată după incendiu la Spitalul Militar Central din București. Pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple afecțiuni asociate”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

În ambele cazuri, anchetele medico-legale vor stabili cauzele decesului.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, după dezastrul de la Matei Balș: ”Avem nevoie de investitiții bine gândite și bine puse în practică”

Procurorii şi poliţiştii criminalişti au finalizat vineri cercetarea la faţa locului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, iar în cauză va fi dispusă efectuarea unei expertize tehnice de către INCD INSEMEX Petroşani, în vederea stabilirii cauzelor incendiului.

Până acum au fost audiate 33 de persoane – cadre medicale, personal administrativ, agenţi de poliţie care au participat la intervenţia iniţială, rude ale victimelor.

La Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” sunt în curs de efectuare 12 expertize medico-legale cu privire la pacienţii decedaţi, în vederea stabilirii cu certitudine a cauzei morţii.

Procedura de stabilire a identităţii pacienţilor carbonizaţi în urma incendiului a fost finalizată – prin compararea probelor ADN.

„Totodată, în cauză au fost ridicate dispozitivele de stocare a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere şi s-a dispus efectuarea unor percheziţii informatice asupra acestora, cu autorizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 2”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB).

Procurorii vor continua verificările şi cu privire la activitatea serviciilor de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi a celor de pază.

Citeşte şi: Parchetul General a finalizat ancheta după incendiul de la Matei Balș

Florin Cîţu a declarat miercuri că s-a decis acordarea unui ajutor material aparţinătorilor persoanelor afectate în incendiul de la Institutul Matei Balş, în valoare de 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată, până într-o sumă totală de maxim 1 milion de lei.

„A fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care se propune acordarea unui ajutor de urgenţă familiilor victimelor de la Matei Balş, de 5000 de lei pentru fiecare persoana afectata, suma maxima fiind de 1 milion.”, a declarat premierul.