Parchetul General a finalizat ancheta după incendiul de la Matei Balș

Procurorii şi poliţiştii criminalişti au finalizat cercetarea la faţa locului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", iar în cauză va fi dispusă efectuarea unei expertize tehnice de către INCD INSEMEX Petroşani, în vederea stabilirii cauzelor incendiului.

05 feb. 2021, 15:56
Parchetul General a finalizat ancheta după incendiul de la Matei Balș
Parchetul General a finalizat ancheta după incendiul de la Matei Balș

Parchetul General a finalizat ancheta după incendiul de la Institutul „Matei Balș”. Până acum au fost audiate 33 de persoane – cadre medicale, personal administrativ, agenţi de poliţie care au participat la intervenţia iniţială, rude ale victimelor.

La Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” sunt în curs de efectuare 12 expertize medico-legale cu privire la pacienţii decedaţi, în vederea stabilirii cu certitudine a cauzei morţii.

Citeşte şi: Al 12-lea deces în rândul pacienţilor transferaţi după incendiul de la Matei Balş

Procedura de stabilire a identităţii pacienţilor carbonizaţi în urma incendiului a fost finalizată – prin compararea probelor ADN.

„Totodată, în cauză au fost ridicate dispozitivele de stocare a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere şi s-a dispus efectuarea unor percheziţii informatice asupra acestora, cu autorizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 2”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB).

Procurorii vor continua verificările şi cu privire la activitatea serviciilor de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi a celor de pază.

Citeşte şi: Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare: Era frig. Asistentele ne aduceau bidoane cu apă caldă să băgăm sub pături

Incendiul de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a avut loc vineri dimineaţă. A luat foc Pavilionul V al spitalului.  Autorităţile au declanşat planul ”roşu”.

În urma incendiului, cinci persoane, pacienţi infectaţi cu coronavirus care erau trataţi în spital, au murit. După lichidarea incendiului, echipele de salvare au găsit trei cadavre carbonizate. Pentru o a patra victimă s-au făcut manevre de resuscitare, dar din păcate nu a mai putut fi salvată. Ulterior, anchetatorii au găsit şi al patrulea cadavru carbonizat într-o baie a spitalului.

102 pacienţi din saloanele Pavilionului 5 au fost evacuaţi şi transferaţi fie către alte spitale din Bucureşti, 53 de pacienţi, fie în alte pavilioane din cadrul Institutului „Matei Balş”.

În zilele următoare, 12 dintre pacienţii transferaţi au murit.

În urma incendiului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

 

Starea de sănătate a pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București din 29 ianuarie 2021 și care au fost transferați în alte unități sanitare:

Spitalul Clinic de Urgență „Sf Ioan” din București: 7 pacienți în stare stabilă.

Spitalul Universitar de Urgență din București: 2 pacienți. 1 pacient intubat (ATI), 1 pacient în stare stabilă. (1 pacient urmează să fie externat astăzi, 5 februarie 2021).

Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București:1 pacientă secție pneumologie, stare stabilă.

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”din București: 6 pacienți. 2 pacienți în stare gravă (ATI), 4 pacienți în stare stabilă.

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul  Pantelimon” din București: 2 pacienți, 1 stare stabilă, 1 pacient în ATI.

Spitalul Militar Central din București: 2 pacienți în secția ATI, în stare stabile, staționară, intubați/ventilați.

Spitalul „Witting” din București: 2 pacienți, în stare stabilă.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: 3 pacienti, stare stabilă.

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București: 2 pacienți în stare stabilă.

Spitalul Monza din București: 3 pacienți în stare stabilă.