Încă un soldat rus fugit din armată şi refugiat în Franţa vorbeşte despre problemele armatei lui Putin: „Furăm mâncare şi primim mâncare stricată”

Războiul din Ucraina a scos la iveală unele dintre problemele pe care armata rusă le are, dar care nu au fost cunoscute de publicul larg, nefiind documentate decât, probabil, în rapoartele de informaţii ale serviciilor secrete. De atunci, însă, numeroase dovezi au apărut în presă, inclusiv mărturii ale unor soldaţi ruşi care au dezertat, care arată adevărata dimensiune a dezastrului din armata lui Putin.

14 oct. 2022, 11:29
Încă un soldat rus fugit din armată şi refugiat în Franţa vorbeşte despre problemele armatei lui Putin: „Furăm mâncare şi primim mâncare stricată”

Un fost paraşutist al armatei ruse, Pavel Filatyev, a decis să dezerteze în luna iulie, refugiindu-se în Franţa, de unde în august a publicat un jurnal de front intitulat „ZOV”, în care descrie condiţiile mizere cu care s-a confruntat în timpul cât şi-a servit patria.

„Sunt probleme cu echipamentul. Armele sunt adesea defecte, dar conducerea nu îndrăzneşte să vorbească”, a povestit pentru BFM TV fostul paraşutist rus Pavel Filatyev care a decis să se refugieze în sudul Franţei.

„Sunt probleme la toate nivelurile. Cu mâncarea, de exemplu. Furăm mâncare de la cantină şi primim mâncare stricată”, a afirmat el, potrivit Ziare.com.

Pavel este conştient: el îşi riscă viaţa povestind experienţa de război din Ucraina. Este primul soldat rus care l-a criticat public pe Vladimir Putin. Pentru el, rezultatul conflictului este cert.

„Putin a pierdut deja şi va continua să piardă. Îşi bate din ce în ce mai multe cuie în propriul sicriu”, a spus el.

Citeşte şi: Zelenski, apel disperat la FMI şi Banca Mondială pentru a putea plăti salariile bugetarilor din Ucraina

Întrebat despre folosirea armelor nucleare de către Moscova, soldatul dezertor crede că „nu poate fi exclusă” această opţiune.

Acest fost paraşutist locuieşte acum cu Vladimir Osechkin, apărător al drepturilor omului, căutat şi el de Moscova şi care susţine demersul compatriotului său.

„El şi-a riscat viaţa şi libertatea părăsind Rusia. El încă îşi riscă viaţa în timp ce este aici în Franţa pentru a spune restului lumii despre ororile şi coşmarurile acestui război şi pentru a expune minciunile şi propaganda lui Putin”, a mărturisit Vladimir Osechkin la BFMTV.

La fel ca Pavel, mai mulţi luptători ruşi par să rupă tăcerea. Într-un videoclip din 7 octombrie, soldaţi ruşi au denunţat condiţiile proaste ale mobilizării lor.

Citeşte şi: Rachete ruseşti au survolat oraşul Cernăuţi, la mai puţin de 50 de kilometri de graniţa cu România