SUMMIT ONU privind schimbările climatice: Apeluri la salvarea planetei şi dezacorduri în prima zi a conferinței

Șefi de stat din lumea întreagă au lansat un apel luni la măsuri urgente împotriva încălzirii globale, dar dezacordurile care divizează țările din Nord și cele din Sud au reapărut rapid în prima zi a celui mai mare summit al ONU dedicat schimbărilor climatice care a început la Paris, relatează France Presse.
Filip Stan
30 nov. 2015, 19:41
SUMMIT ONU privind schimbările climatice: Apeluri la salvarea planetei şi dezacorduri în prima zi a conferinței

În deschiderea celei de-a 21-a Întâlniri a Părților /COP/ Convenției Cadru ONU pe Schimbări Climatice (COP 21), cei 150 lideri participanți au ținut un minut de reculegere după recentele atentate comise în mai multe țări, inclusiv în Franța.

Lupta împotriva terorismului și lupta împotriva schimbărilor climatice sunt „două provocări globale majore cu care ne confruntăm”, a remarcat președintele țării gazdă, François Hollande, la tribuna conferinței care se desfășoară la Le Bourget (la nord de Paris).

„Le datorăm (copiilor noștri) o planetă neatinsă de catastrofe”, a insistat el, subliniind că această conferință este o mare speranță care nu ne dă dreptul să dezamăgim”: ”trebuie să decidem, aici, la Paris, chiar viitorul planetei”.

Este de așteptat ca la această conferință să se ajungă, până la 11 decembrie, la primul acord global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea la + 2° Celsius în raport cu epoca pre-industrială.

Vezi şi: Iohannis: SCHIMBĂRILE climatice sunt o AMENINŢARE MAJORĂ. Dacă nu acţionăm acum, IMPACTUL va deveni NEGESTIONABIL

„Cea mai mare reuniune de șefi de stat sub același acoperiș, în aceeași zi”, a salutat conferința într-un tweet responsabilul pentru schimbări climatice al ONU, dna Christiana Figueres.

Barack Obama, președintele celui de-al doilea cel mai mare stat poluator al planetei (după China), le-a cerut colegilor săi „să fie la înălțimea” mizei, respingând argumentul că lupta împotriva schimbărilor climatice va fi o veste proastă pentru economie, scrie Agerpres.

„Am dovedit că nu există niciun conflict între o creștere economică puternică și protecția mediului”, a subliniat el.

Succedându-se la tribună, toți liderii, al căror rol este de a da un impuls politic negocierilor, au reafirmat importanța luptei împotriva încălzirii globale, de la președinta Brazilei, Dilma Rousseff, care a anunțat măsuri de reîmpădurire, la liderul rus, Vladimir Putin, care a cerut „un acord cu caracter obligatoriu și echitabil”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut înalților demnitari să nu se mulțumească cu „jumătăți de măsură”. „Nu vă puteți permite să fiți indeciși, să mergeți cu jumătăți de măsură ( …) Istoria vă cere, iar eu vă îndemn să răspundeți cu curaj și viziune”.

Liderii lumii au luat o pauză de o oră pentru o masă de prânz „durabilă și gastronomică”, compusă din supă de napi, supreme de pui și prăjitură Paris-Brest, concepută de cinci celebri maeștri bucătari francezi.

Negocierile se anunță dificile pentru că toate țările au „liniile lor roșii”. Iar dezacordurile nu au întârziat să reapară, în special în ceea ce privește împărțirea responsabilităților între țările industrializate, țările emergente și cele în curs de dezvoltare și consecințele financiare aferente.

Țările dezvoltate trebuie să își asume angajamente de a finanța politicile în materie de climă ale celor din Sud, a avertizat președintele chinez, Xi Jinping.

Țările dezvoltate ar trebui „să-și asume mai multe responsabilități”, iar cele în curs de dezvoltare ar trebui să fie „lăsate să se dezvolte”, a declarat și prim-ministrul indian Narendra Modi, într-un articol publicat în Financial Times.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe marșuri în întreaga lume au reunit sute de mii de manifestanți care au cerut „un acord climatic puternic”.

Planeta se încălzește cu o viteză fără precedent, ca urmare a emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili, dar și din cauza procedeelor de producție agricolă și a defrișărilor record.

Din Pakistan până în insulele din Pacific, din California până la viile din Bordeaux din Franța, clima dereglată bulversează regiuni întregi prin valuri de căldură, secete, eroziuni de coastă etc.

La o încălzire de peste 2° Celsius, oamenii de știință se tem de o accelerare necontrolată a acestor fenomene extreme.

„Prin schimbarea climei, devenim arhitecții propriei noastre distrugeri”, a spus prințul Charles al Marii Britanii de la tribuna COP21.

În vederea conferinței de la Paris, 184 de țări (din 195) au publicat planuri de reducere a emisiilor lor de gaze cu efect de seră — o participare neașteptată — însă aceste angajamente permit încă o încălzire globală cu +3° Celsius.

În afară de discursuri, prima zi a conferinței este, de asemenea, marcată de numeroase întâlniri bilaterale, cum ar fi cea dintre președintele american, Barack Obama, și cel rus, Vladimir Putin.

Nu va avea loc, însă, nicio întâlnire între președintele rus și cel turc, Recep Tayyip Erdogan, în condițiile în care tensiunea dintre cele două țări este maximă în urma doborârii de către aviația turcă a unui avion de bombardament rus la granița cu Siria.

Acest summit va constitui, în orice caz, ocazia ca președintele israelian, Benjamin Netanyahu, și cel palestinian, Mahmud Abbas, să-și strângă mâna în public pentru prima dată de mult timp, scrie AFP.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cauza morții gravidei în 6 luni care a decedat la festivalul de 1 Mai din Dumbrăveni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare