Încărcarea telefonului mobil la serviciu, furt de curent. Angajaţii riscă chiar închisoare

Criza energetică a scos de la sertar prevederi legale care în urmă cu ceva timp ar părea hilare. De exemplu, încărcarea telefonului la birou fără acordul angajatorului este considerată infracţiune în Germania.

07 feb. 2023, 12:21
Încărcarea telefonului mobil la serviciu, furt de curent. Angajaţii riscă chiar închisoare

Încărcarea telefonului mobil privat la locul de muncă este ceva banal şi nu deranja pe nimeni până la apariţia crizei energetice generate de conflictul Rusia-Ucraina. Din obişnuinţă sau pentru a economisi energie electrică acasă în perioadele de costuri mari ale energiei, mulți angajați își încarcă telefoanele mobile private la locul de muncă. Cu toate acestea, costurile de economisire sunt mici, încărcarea completă a bateriei costă mai puțin de un cent. Dar dacă indicatorul bateriei de pe dispozitiv se mută în zona roșie în timpul orelor de lucru, este tentant să încărcați telefonul mobil la birou. Trebuie să știți însă că riscați să ajungeți la închisoare, avertizează presa din Germania. Pe de altă parte, şi munca de acasă este compensată cu bani pentru facturi şi consumabile.

Vouchere energie 2023. Ghidul erorilor care te lasă fără banii de facturi în plină iarnă

Încărcarea telefonului mobil privat la locul de muncă: fără acordul angajatorului, aceasta este o infracțiune. Practic, oricine face acest lucru fără a obține mai întâi permisiunea angajatorului săvârșește o infracțiune. Există chiar și o secțiune specială pentru aceasta în codul penal cu § 248c StGB.

Prin urmare, în Germania este important să obțineți permisiunea angajatorului înainte de a încărca telefonul mobil. Dacă acest lucru a fost tolerat în mod tacit până acum, ar trebui să ceri să fii în siguranță.

Încărcarea telefoanului mobil privat la locul de muncă – Dacă un angajator prinde un angajat care își încarcă telefonul mobil privat fără permisiune, de obicei nu sună imediat poliția. O concediere fără preaviz nu este o opțiune din cauza daunelor reduse, dar este posibilă o avertizare. Daca angajatul nu tine cont de acest avertisment si continuă sa foloseasca prizele din birou in scop privat, angajatorul poate rezilia contractul din motive de comportament.

VOUCHERE 2023. Ghinion, mulţi români nu pot folosi cardurile de energie. Anunţul lui Marcel Boloş

De altfel, situația este similară cu alte aparate electrice private precum ventilatoare, radiouri sau aparate de cafea. Cu toate acestea, cu aceste dispozitive, trebuie respectată și Legea privind sănătatea și securitatea în muncă ( ArbschG). Pentru că angajații nu trebuie să fie pusi în pericol la locul de muncă, iar dispozitivele electrice reprezintă de obicei o anumită sursă de pericol.

Pentru a evita un pericol, fiecare dispozitiv electric trebuie verificat și verificat pentru siguranță de către un electrician calificat înainte de a fi pus în funcțiune și apoi în mod regulat ulterior. Acest lucru se aplică nu numai dispozitivelor private, ci și dispozitivelor furnizate de companie.